Jaaroverzicht 2023 Vleesmagazine - deel 2

27 december 2023 Redactie Vleesmagazine Moolec Science
2023 was wederom een uitdagend jaar voor de vleessector. Negatieve berichtgeving over zogenaamde misstanden in slachthuizen, personeelstekorten, ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees en vleesvervangers, enzovoorts. Vandaag het tweede deel van ons jaaroverzicht.

Juli

1 juli gingen de nieuwe regels voor Single Use Plastics in. Versondernemers mogen geen plastic wegwerpbekers en -bakjes gratis weggeven bij afhalen en bezorgen. Ze moeten een herbruikbaar alternatief aanbieden of klanten zelf een beker of bakje laten meenemen.

Het Britse Moolec Sience lanceerde hun nieuwe product ‘Piggy Sooy’, genetisch gemodificeerde soja dat voor een kwart uit varkenseiwitten bestaat. Hiermee kunnen vleesvervangers een stuk vleesachtiger worden gemaakt.

Ook vroeg Aleph Farms goedkeuring voor kweekvlees aan in Zwitserland, gaan Vion en Danish Crown samenwerken in Noord-Duitsland en Wakker Dier startte een actie tegen vleesprijzen in de supermarkt.

Augustus

Vleesindustrie (© Pexels)

De verkoop van plantaardige vleesvervangers nam in 2023 af. Beyond Meat berichtte een daling van de omzet in het tweede kwartaal, grote merken als Nestlé trekken zich deels terug van de markt en eerder ging producent Meatless Farm failliet. Is de hype rondom plataardig voorbij?

Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) maakte in augustus bekend te zijn gestart met de monitor Voedselverspilling in de vleessector. “Het voorkomen en verminderen van voedselverspilling en zo hoog mogelijk verwaarden van voedselresten, is een integraal onderdeel van verduurzaming”, aldus COV

Daarnaast maakte van Loon Group bekend te stoppen met de vleesproductie bij Promessa, deden wetenschappers van de Universtiteit van Manchester onderzoek naar Eco-Score op vleesproducten en vroeg NVWA meer aandacht voor diergeneesmiddelen bij slachtdieren.

September

Winnaar VAS (© Esmee de Winter)

Slagerijmedewerker Sabrina Maat doorliep met succes de meesterproef en behaalde half september de meestertitel. “Het behalen van een branche erkende meestertitel is de hoogst haalbare erkenning van vakmanschap in de branche”, aldus Stichting Meestertitels Slagersbranche.

In 2023 kwam Fabulor met het platform OrderLemon waarmee consumenten via What’sApp kunnen bestellen bij versspecialisten zoals de slager. We spraken in september hierover met Diederik Splinter.  “Met dit systeem willen we drie zaken aanpakken. Overconsumptie, personeelstekort en lokaal kopen eenvoudiger maken.”

Op 25 en 26 september vond de laatste editie van de VAS-beurs plaats. Vanwege het 50-jarig bestaan van de Vereniging Amsterdamse Slagersorganisatie (VAS) pakte de organisatie groot uit. Naast de beurs en vele presentaties vonden er ook veel vakwedstrijden plaats. Zo won Slagerij Putman het Nederlands Kampioenschap, Mark Knobbout de jongerenprijs en slagerij Jan de Rooij de Lekkerste Bal Gehakt.

Begin september kwam ProVeg met een onderzoek naar de gezondheid van vleesvervangers, behaalde Mosa Meat de B Corp-certificatie en kondigde Van Loon Group aan gefaseerd Q-group over te nemen.

Oktober

Arnhem rookworststad

Wageningen University & Research meldde dat de vleesconsumptie over 2022 verder is gedaald. In 2022 lag de vleesconsumptie op 75,0 kg (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking, ruim een kilogram minder dan in 2021. Het is het laagste verbruikscijfer sinds 2005.

In oktober waren vonden er twee vakwedstrijden voor worst plaats. Slagerij Putman kwam als beste uit de bus tijdens Arnhem Rookworststad en won daarmee de bronzen rookworst. Slagerij van Broekhuizen schreef de eerste editie van ‘Wie maakt de Lekkerste & Beste Droge Wild Worst van 2023’ op zijn naam.

Vanwege om de stikstofuitstoot te verminderen stelde de overheid twee opkoopregelingen open voor varkenshouders. DLV Advies maakte eind oktober bekend dat meer varkenshouders dan verwacht zich hebben aangemeld voor de regelingen. De overheid ging uit van maximaal zestig bedrijven maar het zijn er meer dan honderd.

Ook meldde Jumbo de vleesvervangers niet meer in hetzelfde schap als het vlees te leggen, won Paul van Trigt de Felix Wilbrink-prijs voor zijn boek Worst – Vleeswaren – Specialiteiten, en werd er een nieuwe Europese brancheorganisatie opgericht voor de vee en vleesindustrie.

November

Nice to Meat World Steak Challenge (V.l.n.r.) broers Patrick Pouw (directeur Nice to Meat International) en Mikel Pouw (directeur Nice to Meat) met hun prijs voor 's werelds beste Noord-Amerikaanse steak. (© Nice to Meat)

Vleesmagazine publiceerde de resultaten van het lezersonderzoek. 88,9 procent van de lezers geven Vleesmagazine een cijfer boven de 7. 72,2 procent van de lezers raadt het blad aan anderen aan en 85 procent van de abonnees bezoekt maandelijks minimaal één keer de website.

Internationaal succes voor Nice to Meat. Na de winst van elf medailles in september tijdens de internationale World Steak Challenge 2023, won de (horeca)slager en vleesimporteur in november ook de overall prijs North America’s Best Steak.  “De allerbeste, dat is nogal wat”, reageerde directeur Mikel Pouw op de winst. “Het is voor ons een enorme eer om te horen dat wij het bedrijf zijn dat een van de mooiste vleesselecties ter wereld in huis heeft.”

NVWA berichtte half november dat hun opsporingsdienst drie verdachten had aangehouden op verdenking van fraude bij de tracering van vlees. Het blijkt om medewerkers van Vion te gaan. Op de website verklaarde de vleesproducent dat de zaak vorig jaar al was afgehandeld en was verbaasd dat er verder onderzoek plaatsvindt. “ Desalniettemin zal Vion haar volledige medewerking verlenen aan het onderzoek en ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet.”

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) startte 30 november met de onderhandelingen met vakbonden FNV en CNV Vakmensen voor een nieuwe cao. De brancheorganisatie voor slagers verwacht uitdagende gesprekken en hoopt op “een acceptabel resultaat voor zowel werkgevers als werknemers”.

Daarnaast testte het AD de lekkerste rookworsten uit de supermarkt, meldde ING dat kweekvlees voorlopig niet op de Nederlandse markt komt en kwamen PeelPioneers, BeefyGreen, Revyve en Hilton Foods Dalco met de eerste Nederlandse circulaire vleesvervanger.

December

vlees Photo by James Kern on Unsplash (© James Kern via Unsplash)  

Vanaf 1 januari 2024 geldt er een nieuwe richtlijn voor Single Use Plastics. Het doel is duidelijk: het terugdringen van plastic in ons milieu en van microplastics in onszelf. Maar hoe moet je de SUP-richtlijn als slager implementeren?

De Pali Group maakte in december bekend te stoppen met de activiteiten van de varkensslachterij Pali Geldrop. Vanaf 1 april 2024 gebeurt het slachten van de vleesvarkens bij Compaxo Groep. De verdere verwerking blijft wel deels bij Pali Meat in Oss plaatsvinden.

Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI), vraagt om een andere aanpak van vogelgriep. De huidige methode van ruimen is niet duurzaam en kostbaar. Hij pleit voor een wereldwijd geaccepteerd vogelgriepvaccin.

En tot slot pleitte de Gezondheidsraad voor meer plantaardig en minder vlees, kwam er Europese erkenning voor Irish Grass Fed Beef, en publiceerde het RIVM de nieuwe editie Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO).

Altijd op de hoogte blijven?