Slagerij Jan de Rooij wint Lekkerste Bal Gehakt 2023

27 september 2023 Redactie Vleesmagazine KNS
Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs is de winnaar van de Lekkerste Bal Gehakt 2023. Dit is op dinsdag 26 september bekendgemaakt op de VAS-beurs in Amsterdam. De ambachtelijke gehaktballen van het familiebedrijf kwamen als beste uit de keuring van de door branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers georganiseerde vakwedstrijd.

De tweede prijs is voor Keurslager Van Hest uit Goirle en Slagerij Aad Groenewegen uit Honselersdijk nam de derde prijs in ontvangst.

Over de winnaar en zijn gehaktballen

De jury zei over de winnende gehaktballen van Slagerij Jan De Rooij: “Puur vakmanschap! Ambachtelijk, authentiek, prachtig rond, super mals in de bite én een mooie tekening op de spiegel van de bal. De ingrediënten zijn perfect in balans en de verwerking is meer dan in orde. Chapeau!”

Wim de Rooij: “Heel leuk om deze prijs te winnen. Onze bal heeft geen geheim, het is een lekkere en eerlijke bal.”

De keuring 

Op 13 september vond de keuring van de Lekkerste Bal Gehakt plaats waarbij beoordeeld werd op geur, smaak, aangezicht, samenstelling en bewerking. De keuring stond ook dit jaar onder leiding van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. Branche erkende meesterverkoper Christiaan Verkuijl en keurmeesters vanuit het Expertisecentrum voor het Slagersambacht, Ronnie Poeste en Marloes Hartskamp, maakten deel uit van de vakkundige jury. Zij keurden alle inzendingen met veel zorg en aandacht om tot een eindoordeel te komen.

De jury over de keuring: “De kwaliteit van de ingezonden producten lag dit jaar zeer hoog. Er zijn daardoor zelfs twaalf finalisten benoemd in plaats van tien. De gehaktballen van de finalisten hadden een ambachtelijke en authentieke uitstraling met een zeer goede afwerking. Het zijn gehaktballen met karakter. Ze zijn vaktechnisch helemaal in orde.”

De uitreiking 

De prijsuitreiking vond op 26 september plaats op de VAS-beurs in Amsterdam. In het bijzijn van vele bezoekers werd uit de finalisten de winnaar van de Lekkerste Bal Gehakt 2023 bekendgemaakt.

Overige finalisten De overige finalisten ontvingen in willekeurige volgorde een eervolle vermelding:

  • Slagerij Klein uit Noordwijkerhout
  • Keurslager Cees Mol uit Goes
  • Keurslager Ron de Kwant uit Hank
  • Slagerij Haarselhorst uit Breda
  • Keurslager Jacco van Zoonen uit Nieuwe Niedorp
  • Slagerij Harmke Anema uit Wergea
  • Keurslager De Jong uit Gilze
  • Maros uit Made
  • Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk

KNS verzorgt diverse vakwedstrijden per jaar. Naast de Lekkerste Bal Gehakt organiseert de branchevereniging ook ieder jaar de Grote Grillworsttest en de Spareribs Trophy.

Altijd op de hoogte blijven?