Europese erkenning voor Irish Grass Fed Beef

6 december 2023 Vleesmagazine Bord Bia
Irish Grass Fed Beef kreeg van de Europese Commissie de status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit keurmerk bevestigt de kwaliteit en herkomst van Iers rundvlees. De BGA-status benadrukt de sterke relatie tussen de eersteklas kwaliteit van Iers rundvlees en het land waar het wordt geproduceerd, waar de runderen minimaal 220 dagen per jaar buiten grazen en een dieet volgen dat voor ten minste 90% uit gras bestaat.

“Dit is fantastisch nieuws van de Europese Commissie”, reageert Jim O’Toole, CEO van Bord Bia. “De toekenning van de BGA-status aan Irish Grass Fed Beef is een erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem. Bovendien is het een lang gekoesterde wens van de rundvleessector in ons land. Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”

Onafhankelijk gecontroleerd

De BGA voor Irish Grass Fed Beef bouwt voort op de Ierse Grass Fed Standard, gelanceerd in 2020 door Bord Bia en Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit). Dit kwaliteitsprogramma zorgt ervoor dat de unieke kenmerken van Iers rundvlees op een onafhankelijke manier gecontroleerd en bevestigd worden. Tijdens speciale controles op de boerderijen, die deel uitmaken van Bord Bia’s nationale Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS), wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel gras de koeien eten. Dit helpt om de hoge kwaliteit van het vlees te garanderen.

Accreditatie aanvragen

Met de officiële BGA-erkenning kunnen Ierse rundvleesverwerkingsbedrijven nu accreditatie aanvragen voor de productie en export van rundvlees met de BGA Irish Grass Fed Beef. Dit accreditatieproces, uitgevoerd door het Ierse ministerie van Landbouw, Voedsel en Mariene Zaken, waarborgt dat het vlees voldoet aan de hoge standaarden die vereist zijn voor het BGA-label. Bord Bia zal een uitgebreide marketingcampagne lanceren om deze BGA-status te promoten in belangrijke Europese markten vanaf het voorjaar van 2024. In 2022 exporteerde Ierland voor € 2,6 miljard aan rundvlees.

Unieke herkomst

De BGA wordt aan diverse voedselproducten toegekend, op basis van hun unieke regionale herkomst en kwaliteit. Bekende Ierse producten met BGA-erkenning zijn onder meer Irish Whiskey, Irish Cream Liqueur spirits drinks. Nederlandse BGA-producten zijn Westlandse Druif, Gouda Holland, Edam Holland, Hollandse geitenkaas en De Meerlander.

Altijd op de hoogte blijven?