FNV stuurt ultimatum naar KNS

29 april 2024
FNV heeft het eindbod van Koninklijke Nederlandse Slagers voor een nieuwe cao voor het slagersbedrijf afgewezen en stelt een ultimatum. De brancheorganisatie hoopt acties te vermijden en blijft in gesprek met de vakbond.

Eind november startten de onderhandelingen over een nieuwe cao tussen Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en vakbonden FNV en CNV Vakmensen. Verschillende onderhandelingsrondes volgenden, maar de partijen kwamen er niet uit. Het loon bleek het grote struikelblok. KNS besloot een eindbod te doen. Vakbond FNV wees dit eindbod af.

Eindbod KNS

Op de website stelt KNS dit teleurstellend te vinden. “Het gedane eindbod van 10% over 18 maanden is marktconform en verbetert de positie van werknemers in de slagersbranche aanzienlijk. Opgemerkt wordt dat het eindbod in het verlengde ligt van de laatste stand van zaken aan de onderhandelingstafel, waarin KNS naast andere significante verbeteringsvoorstellen, een verhoging van de lonen voorstelde van 9,5% bij een looptijd van 18 maanden en FNV dit beantwoorde met een tegenvoorstel van 9,5% bij een looptijd van 14 maanden.”

Ultimatum FNV

FNV heeft de actiebereidheid onder de leden gepeild en stuurde 27 april een ultimatum naar KNS. Hierin eist de vakbond “een cao voor een jaar (per 1 maart 2024) waarin de salarissen omhooggaan met structureel 9,8% en nog eens € 100 bruto per maand. Verder moeten de lonen vanaf volgend jaar gaan meestijgen met de prijzen in de winkels (automatische prijscompensatie). Bovendien wil de vakbond dat de laagste lonen naar minimaal € 16 per uur gaan.”

Het ultimatum verloopt dinsdag 30 april om 12:00 uur. Daarna volgen er mogelijk acties. “Wij hopen uiteraard niet dat het zover komt en blijven daartoe in gesprek met FNV”, meldt KNS. Mochten er toch stakingen komen dan staat er op de website van KNS meer informatie over hoe een werkgever daarmee om moet gaan.

Bron: KNS / FNV

Altijd op de hoogte blijven?