Slagerij van Broekhuizen maakt Lekkerste & Beste Droge Wild Worst

31 oktober 2023 Redactie Vleesmagazine Koos Groenewold
Ter gelegenheid van de opening van het Nederlandse wildseizoen vond voor de eerste keer de wedstrijd ‘Wie maakt de Lekkerste & Beste Droge Wild Worst van 2023’ plaats. Slagerij van Broekhuizen kwam als winnaar uit de bus.

Gastropedia nam het initiatief voor deze wedstrijd. Deelnemers konden meedoen in drie categorieën: Gevorderden/Slagers, Junior Slagers (tot 26 jaar) en Hobby Worstmakers. Uiteindelijk waren er 35 deelnemers die streden om de titel ‘Lekkerste & Beste Droge Wild Worst van 2023’.

De uitdaging

“Hun opdracht was duidelijk en logisch”, aldus Gastrodia. “De deelnemers werden uitgedaagd om een droge worst te maken met minimaal 70% wild van Nederlandse bodem, terwijl alle andere toevoegingen en bereidingswijzen volledig naar eigen inzicht waren. Dit opende de deur naar ongekende creativiteit en culinair vakmanschap.”

De jury

De jury, bestaande uit ervaren smaakexperts met diverse achtergronden, beoordeelde alle inzendingen op basis van kleur, geur, smaak, textuur, samenstelling, presentatie en creativiteit. Deze stond onder leiding van ervaren juryvoorzitter en worsten-expert Paul van Trigt. De andere juryleden waren Felix Wilbrink, Irene Freling, Hans Koning, Frans Bon, Peter Schiffmacher en Arjan Smit.

De wedstrijd

“Door de vele inzendingen was de concurrentie stevig en daarom lag de lat voor een positieve beoordeling hoog”, meldt Gastropedia. “Maar uiteindelijk werden de winnaars in iedere categorie met overtuigende resultaten gekozen. De winnaars werden geëerd om hun kwalitatieve prestaties en hun vermogen om wildsmaken tot leven te brengen in hun worst-creaties. De wedstrijd toont aan hoe de liefde voor wild, ambacht en culinair vakmanschap samenkomen in een unieke en smakelijke opdracht.”

De winnaars

  1. Slagerij van Broekhuizen uit Dalfsen met 'Salamisprietjes van Wild Zwijn in olijfolie'.
  2. Traiteurslagerij de Goeij uit Vianen met 'Wildzwijn salami'
  3. Slagerij Putman uit Arnhem met 'Boeren met hert'

Bij de junior slagers ging de prijs naar Demiam Liplijn van Slagerij Wilbrink uit Otterloo met zijn 'Wild droge worst'.

Altijd op de hoogte blijven?