Feestelijke eerste dag van de VAS-beurs

26 september 2023 Esmee de Winter Michelle de Koning Esmee de Winter
De Vereniging Amsterdamse Slagersorganisatie (VAS) bestaat vijftig jaar, om dit te vieren is deze dertigste en laatste editie groots uitgepakt. 

Je kon niet ontkomen aan de geur van vlees en BBQ. Deze jubileumeditie van de VAS-beurs staat onder meer in het teken van (gratis) eten en drinken. Slagerij van der Werff zorgde bijvoorbeeld voor gratis hamburgers voor alle aanwezigen.

Hamburgers (© Esmee de Winter)

Varkens en bier 

Voor de allerlaatste editie van de VAS-beurs heeft Vleesgroothandel Peter Konijn de sfeer van een bruin café nagebootst, met een Hollandse volkszanger die er met de aanwezigen een feestje van maakte. Met een blik op het verleden, sneed Vleesgroothandel Peter Konijn varkens van Zuiderzeevarken uit op het podium. “25 jaar geleden was dit hoe de vleesbeurzen gehouden werden. Het draaide toen alleen om het vlees. Ook werkt samen een biertje drinken goed om netwerken te onderhouden en zaken te doen”, vertelde Bart Ruigrok van Peter Konijn.  

Peter Konijn Varkens (© Esmee de Winter)

Gertjan Kiers sloot aan bij dit onderwerp met een presentatie over gerechten en onderwerpen uit zijn boek ‘Van kop tot staart - varken’. Hij besteedde daarbij vooral aandacht aan de onderdelen die wellicht wat minder bekend zijn en wat je daarmee kunt maken zoals gekookte kinnebak, een gerecht met varkensoren, varkensstaarten op oosterse wijze en “het enige stukje vlees dat een ander al in zijn mond heeft gehad”, de tong.

Bedrijven op de beurs

Koeltechnisch bedrijf Koops presenteerde de nieuwe hoekvitrine. “Ons familiebedrijf bestaat al 50 jaar en sinds 10 jaar hebben wij een eigen productielijn voor rechte toonbanken met koeling, maar vanaf nu dus ook hoekvormige toonbanken. En in het teken van duurzaamheid, is de inverter compressor van de koeling ook nog energiezuinig”, vertelde Bernadet Koops.

Koops (© Esmee de Winter )

Groothandel VAV was ooit alleen een vleeswarengroothandel, maar tegenwoordig veel meer. VAV presenteerde hippe kant en klaar artikelen voor in de slagerij. De verpakkingen, sauzen en recepten zijn bij VAV verkrijgbaar, de nieuwste saus is de Oosterse Sesamsaus.

VAV (© Esmee de Winter)

Prijsuitreikingen 

Op de tweede dag van de VAS-beurs zijn de prijsuitreikingen. Onder meer een oorkonde van de Nationale Slagers Vakwedstrijd 2023-2024. Alle aanwezigen kunnen de deelnemende producten bekijken.

Altijd op de hoogte blijven?