Voor de vleesvervanger willen de vier bedrijven de ingrediënten en hulpstoffen uit Nederland halen en de CO2-voetafdruk zo laag mogelijk houden. Ze willen hiervoor uitsluiten reststromen gebruiken. Daarnaast wordt het een volledig ‘clean-label’-dus zonder additieven. De circulaire vleesvervanger moet zich qua voedingswaarde kunnen meten met andere plantaardige eiwitbronnen. Begin 2025 willen de partijen de vleesvervanger presenteren aan de markt.
Expertise
PeelPioneers, BeefyGreen en Revyve hebben alle drie ervaring met het verwaarden van reststromen. Ze werken respectievelijk met sinaasappelschillen, ongewenste delen van oesterzwammen en biergist. De ingrediënten gaan ze ook gebruiken voor de circulaire vleesvervanger. Het moet het product een concurrerende smaak en structuur geven. Dalco zet zijn expertise als specialist in de ontwikkeling en productie van vegetarische en veganistische producten in. Ook HAS Green Academy is bij het project betrokken en controleert de kwaliteit van de vleesvervanger.
Subsidie
Het project krijgt een subsidie van 715.000 euro vanuit het Europees subsidieprogramma voor transitie gedreven innovatie OpZuid en de provincie Noord-Brabant. Daarnaast investeren de bedrijven zelf 900.000 euro.
Bron: Stimilus