Onlangs lanceerde het Britse Moolec Sience hun nieuwe product ‘Piggy Sooy’, genetisch gemodificeerde soja dat voor een kwart uit varkenseiwitten bestaat. Hiermee kunnen vleesvervangers een stuk vleesachtiger worden gemaakt, meldt de onderneming in het persbericht

Piggy Sooy bestaat voor 26,6 procent uit dierlijke eiwitten. Vier keer hoger dan de ontwikkelaars verwachtten. Dit is direct zichtbaar, want de genitisch-gemodificeerde sojabonen hebben een roze kleur. Het is niet bekend welke varkensgenen Moolec gebruikt voor de soja. Volgens Scientas zou de roze kleur er op wijzen dat het gaat om eiwit met een ijzerhoudende heemverbinding, zoals myoglobine. Moolec heeft een patent aangevraagd.

Planten met dierlijke eiwitten

Volgens Gastón Paladini,  CEO en mede-oprichter van Moolec Science is Piggy Sooy het bewijs dat hun technologie het mogelijk maakt om vleeseiwitten te produceren met planten. Hij spreekt van een baanbrekende prestatie. “Hiermee versterken we onze positie als producent en pionier op het gebied van moleculair boeren voor de voedingsindustrie. Het product laat zien dat moleculaire farming een waardevolle alternatieve technologie voor de productie van dierlijke eiwitten is. “Planten kunnen efficiënter functioneren als dierlijke eiwitfabrieken dan aanvankelijk verwacht.”

Mogelijkheden

Moolec Science verwacht dat het nieuwe product het bedrijfsmodel van de onderneming gaat veranderen. Planten met dierlijke eiwitten kunnen de smaak, het uiterlijk, de textuur en de voedingswaarde van vleesalternatieven verbeteren. Ook ziet Moolec potentieel voor deze voedselingrediënten in de traditionele vleesindustrie en in andere sectoren in de voedingsmiddelenindustrie zoals de cosmetica en de farmaceutische producten.

Moolec Science

Bij Moolec Science wordt op een wetenschappelijke wijze voedselingrediënten ontwikkeld. Het bedrijf is gericht op de productie dierlijke eiwitten in planten door middel van moleculair boeren. Het doel is om de smaak, voeding, smaak en betaalbaarheid van alternatieve eiwitproducten te verbeteren en tegelijkertijd bouwen aan een duurzamer en eerlijk voedselsysteem. Het bedrijf produceert ook kikkererwten met rundvleeseiwitten.

Bron: Moolec Science

Altijd op de hoogte blijven?