Jaaroverzicht Vleesmagazine 2023 - deel 1

26 december 2023 Redactie Vleesmagazine Vion
2023 was wederom een uitdagend jaar voor de vleessector. Negatieve berichtgeving over zogenaamde misstanden in slachthuizen, personeelstekorten, ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees en vleesvervangers, enzovoorts. Vandaag het eerste deel van ons jaaroverzicht. Morgen volgt deel 2.

Januari

Geen reclame voor vlees, vis en fossiele brandstoffen meer bij bushokjes in Noord-Holland. Dat werd in januari besloten door de Provinciale Staten van Noord-Holland. Organisaties uit de vleessector vonden dit geen zaak voor regionale politici en wezen op de gezonde eigenschappen van vlees en de duurzame productie in Nederland.

Op de Horecava won Redefine Meat de Horecava Innovation Award voor hun plantaardige vleesvervanger uit de 3D Printer. “We denken dat we uiteindelijk de koe kunnen verslaan”, zegt Edwin Bark, senior vicepresident

Vion presenteerde op de internationale Grüne Woche in Berlijn een monitoringstool met slimme cameratechniek om de interactie tussen mens en dier op slachterijen te observeren. De tool is voorzien van Artificial Intelligence (AI). De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en de software analyseert deze.

RESPECTfarms startte een onderzoek naar de mogelijkheid om op een duurzame manier vlees te produceren op boerderijen zonder daar dieren voor te doden. Het onderzoek kreeg hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners.

Verstegen Spices & Sauces won EZK Energy Award 2022, Slagerij Pinckaers werd Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023, en TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet.

Februari

Keurslager Braamskamp winnaar Grote Grillworsttest 2021_Foto KNS

In 2023 vond de zesde editie van de Week zonder Vlees plaats. In aanloop naar deze week vroeg Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) vroeg aan een aantal leden wat dit betekent voor de slager. “Je kan best minder vlees eten, maar zorg dan wel dat het een gezond en kwalitatief goed stukje vlees is”, aldus een van hen

Keurslager Braamskamp won voor de derde keer de Grote Grillworsttest. “De winnende grillworst is vaktechnisch een echte topper. De jury heeft de grillworst uitvoerig beoordeeld: het aangezicht, de samenstelling, structuur, geur, smaak en bite. Alles klopt!”, aldus de jury.

Biologische varkensketen Der Grüne Weg startte in Duitsland, internationale norm over de telling van sulfiet-reducerende Clostridium spp, en grillworst is het meest populaire product bij de slager.

Maart

Van Drie Group_pb MVO jaarplan  

In februari en maart verschenen in de media verschillende negatieve berichten over vermeende misstanden in slachthuizen in 2021. “Het is oud nieuws”, reageerde Dé van Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector, begin maart. “Het is destijds al ruimschoots in het nieuws geweest."

In maart maakte VanDrie Group bekend af te zien van een overname van Exportslachterij J. Gosschalk en Zn. B.V. De reden zijn de liquiditeitsproblemen waar Gosschalk mee kampt door het faillissement van een Deense afnemer. Gosschalk vindt een nieuwe overname partner in Gebroeders Fuite.

In maart vonden twee bekende vakwedstrijden plaats. De internationale slagersvakwedstrijd Confrérie des Chevaliers en de Spareribs Trophy zijn bekend. Thomas Koppens vleeswaren won een gouden medaille in de categorie Internationaal bij de Confrérie des Chevaliers en werd Nederlands kampioen. Slagerij van Tilburg won voor de Tweede Keer de Spareribs Trophy.

Het NEMO Science Museum in Amsterdam presenteerde een gehaktbal van mammoetvlees, Marel en ADM startten samen een nieuwe innovatiecentrum op Wageningen Campus en NVWA meldde dat veel bedrijven de allergeneninformatie niet goed op orde hebben.

April

Masterclass Varken uitbenen_screenshot

In april vond de Week van de Slager plaats. Meneer Wateetons en Slager Erik Waagmeester lieten op het Festival van de Slager zien hoe je een varken uitbeent. “Alles van het varken wordt gebruikt”, aldus de twee.

Op 12 en 13 april vond de tweede editie van Food Technology plaats. Daniëlle Mol vertelde over de kansen van de eiwittransitie, Imke de Boer deelde haar visie over een gezond en regeneratief voedselsysteem, Rui-Paulo Cunha van Meatable ging in op hybride kweekvleesproducten, Marcel Lambregts van Rabobank ging in op de vijf trends in Food & Beverage en Jasper van Altena, directeur van Pascal Processing BV vertelde alles over High pressure processing (HPP), het conserveren van producten door middel van waterdruk. 

De Vegetariërsbond en True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) vonden dat de vleesprijs omhoog moest vanwege de negatieve effecten op de gezondheid. Eind april reageerde Nederland Vleesland op het standpunt en sprak van een versimpeling van de werkelijk. “Het idee rammelt aan alle kanten.”

Het consortium van de parmaham bestond 60 jaar, Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) verbeterde de positie van flexkrachten, en een nieuw innovatiecentrum voor Jan Zandbergen Group

Mei

Kweekvlees (© Shutterstock)

Vleesmagazine ging over op een nieuwe website met een overzichtelijke en gebruikersvriendelijke indeling. Ook kondigden we de start van premium-artikelen aan. Artikelen uit de bladen en belangrijke vakinformatie zijn voortaan alleen beschikbaar voor abonnees.

Meatable behaalde in mei in belangrijke mijlpaal. De kweekvleesproducent versnelde het productieproces. “Het hele proces – van cel naar worst – duurt nu acht dagen. Minder dan 5 procent van de tijd nodig voor de productie van regulier varkensvlees.”

NVWA publiceerde de slachthuismonitor over de eerste helft van 2022. Dat veroorzaakte veel onrust en minister Adema kondigde extra maatregelen aan. De sector reageerde verontwaardigd. NVWA meldt een breed scala aan overtredingen, die meestal helemaal niets te maken hebben met dierenwelzijn. “Niet elke overtreding is een misstand.”

Onderzoekers van de Universiteit van Californië meldden dat de productie van kweekvlees slechter voor het klimaat is dan gewoon vlees, Mosa Meat opende een nieuwe productielocatie en consumenten kochten in 2022 minder vlees in de supermarkt.

Juni

VION hoofdkantoor (© Vion)  

Vion presenteerde de jaarcijfers over 2022. De grootste vleesproducent van Nederland meldde een verlies van €108 miljoen euro en een omzet van €5,3 miljard, veroorzaakt door moeilijke marktomstandigheden als de krimpende veestapel in Duitsland en de Afrikaanse varkenspest.

Lidl startte een pilot met het naast elkaar aanbieden van vlees en vleesvervangers. Volgens Dirk Mulder van ING kan dit consumenten een duwtje in de duurzame richting geven. “Subtiele aanpassingen zoals het plaatsen van vleesvervangers in het vleesschap dragen bij aan een verhoogd bewustzijn en maken de keuze voor een duurzamer alternatief makkelijker.”

CNV meldde dat de inkrimping van de veestapel kan leiden tot een baanverlies van 30.000 mensen. ““In de discussie over inkrimping veestapel gaat het vaak over de boeren. Maar niet over de werknemers in die sector. Terwijl een kleinere veestapel een enorme klap is voor hen.”

Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaf Californische bedrijven Upside Foods en Good Meat toestemming om kweekvlees op de markt te brengen, op dierlijke producten in Duitsland moet voortaan verplicht informatie over dierenwelzijn staan en de brancheorganisaties vinden de nieuwe regels voor Single Use Plastics te complex.

Altijd op de hoogte blijven?