Meatable gaat voor hybride kweekvleesproducten

12 april 2023 Marieke Pols

Gecultiveerd vlees ofwel kweekvlees. Is dat de toekomst? Rui-Paulo Cunha van Meatable denkt van wel. De kweekvleesproducent is druk bezig om (hybride) kweekvleesproducten op de markt te krijgen. Eerst in Singapore en daarna volgt de rest van de wereld. Cunha vertelt op Food Technology waar Meatable staat in dit proces.

In de toekomst neemt de vraag naar vleesproducten alleen maar verder toe. FAO verwacht in 2050 een vleesconsumptie van 570 miljoen ton vlees. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008. Om in die behoefte te voorzien is kweekvlees volgens Cunha de oplossing. “We kunnen de wereld voeden zonder schade aan het milieu en met dierenwelzijn.”

Kweekvlees

In dat kader is Meatable bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en het verder opschalen van de productie. Culha: “We kunnen snel produceren tegen redelijke kosten.” In 2024 wil de kweekvleesproducent producten in de Singaporese restaurants hebben en het jaar daarna op de markt van dat kland. “Waarom Singapore? Daar is kweekvlees al goed gekeurd. In de Verenigde Staten is de FDA er ook mee bezig. Nederland is nog niet zover, maar is wel bezig met regelgeving voor het toestaan van proeverijen.” In 2026 wil Meatable ook de Amerikaanse en Europese markt betreden en tot slot moet in 2027 de rest van de wereld volgen.

Momenteel heeft Meatable twee productielocaties. Eén in Singapore en één in Leiden. Beide locaties beschikken over een zogenaamde ‘cell-bank’. Hier zijn celllen opgeslagen van verschillende soorten varkens- en rundvlees en dit vormt de basis voor het kweekvlees. De cellen worden opgekweekt door deze te voeden zodat er spierweefsel en vet gekweekt wordt. Binnen een paar weken kan er dan vlees geoogst worden.

Hybride producten

Momenteel richt Meatable zich nog niet op pure kweekvleesproducten, maar op hybride producten. Dit maakt een snellere productie mogelijk. Hierbij combineren ze de goede eigenschappen van vleesproducten – zoals de smaak, het aroma en de mineralen en vitamines – met die van plantaardige producten, zoals de kleur en de gezonde vetzuren. Momenteel hebben de hybride producten volgens Cunha de juiste smaak en aroma. De textuur moet nog verder verbeterd worden.

Uiteindelijk wil Meatable gekweekte vleesstukken op de markt brengen. De kennis hiervoor is nog volop in ontwikkelingen. Cunha denkt dat nieuwe technologieën als 3D-printing uiteindelijk kunnen helpen bij de productie van complete vleesstukken. Het plan is om het plantaardige deel van het product geleidelijk te vervangen door kweekvlees. “Hierbij blijven we wel kijken naar de toegevoegde waarde”, besluit Cunha. “Als blijkt dat het kweekvlees niets meer toevoegt blijven de producten deels plantaardig.”

Altijd op de hoogte blijven?