Reactie Nederland Vleesland op ‘werkelijke prijs van vlees’

25 april 2023 Unsplash

De Vegetariërsbond en True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) vinden dat de vleesprijs omhoog moet vanwege de negatieve effecten op de gezondheid. Nederland Vleesland spreekt van een versimpeling van de werkelijk. “Het idee rammelt aan alle kanten.”

Voor hun werkelijke prijs van vlees baseren de Vegetariërsbond en True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) zich op onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar de medische kosten van ziekten, zoals hart- en vaatziekten, beroerte en darmkanker, die aan vleesconsumptie gerelateerd worden. Als deze kosten worden doorberekend in de vleesprijs betekent dit dat de prijs van rood vlees omhoog moet met 7,50 euro en van bewerkt vlees met 4,30 euro.

Prijs van vlees

Ook lieten de twee organisaties de milieukosten, waaronder stikstofuitstoot, besmettelijke dierziekten en fijnstof, uit rekenen. Hiervoor bedroegen de kosten gemiddeld € 5,70 (rund- en bewerkt vlees) € 4,50 (varkensvlees) en € 2,00 (kip) per kilo. Tapp coalitie: “Opgeteld zouden de milieu- en gezondheidskosten tot een hogere kiloprijs van 13,20 voor rundvlees en € 10,00 voor bewerkt vlees leiden, ongeveer een verdubbeling van de huidige prijs van rood- en bewerkt vlees.”

Kritiek Nederland Vleesland

Nederland Vleesland stelt dat deze berekeningen met een ‘korreltje zout genomen moeten worden’. De organisatie verwijst naar een analyse van Foodlog. In het gebruikte model worden uitsluitend de negatieve effecten van vleesconsumptie meegenomen. “Maar wat je ook eet, het is onderdeel van een menu. Daarom is het moeilijk is om gezondheidseffecten enkel en alleen toe te schrijven aan één ingrediënt. Dat geldt net zo goed voor vlees als voor boontjes of een boterham. Ook al neemt het WUR-rekenwerk waar TAPP zich op baseert een gezond dieet als uitgangspunt, de focus ligt op een te hoge vleesconsumptie. Die wijkt daarmee af van een gezond eetpatroon. Wie zo zijn argumenten construeert, kan van ieder product iets lelijks zeggen.”

Uit de berekeningen van WUR blijkt dat een groot deel van de patiënten te veel overbewerkte producten, waarbij het vleesmengsel is aangelengd met ondermeer zout, suiker, vul- en smaakstoffen, consumeert. Nederland Vleesland: “TAPP Coalitie had beter kunnen waarschuwen tegen het veelvuldig consumeren van processed food, dat vaak te veel zout en vet bevat. Bovendien blijf je ervan eten. Het is bekend dat kant-en-klaar voedsel de gezondheid kan schaden en kan leiden tot diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. De vleesburger vervangen door vegaburger helpt niet. Vegaburgers vallen vaak in de categorie fabrieksvoedsel en kunnen leiden tot dezelfde klachten.”

Voedingsstoffen vlees

Vlees bevat veel voedingstoffen, waarvan veel gezond zijn. Denk aan hoogwaardige eiwitten, aminozuren, vitamines (zoals B1, B6, B12 en D) en mineralen (zoals ijzer en zink). Vlees levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de opbouw van botten en spieren, aldus Nederland Vleesland. Zo'n 95 procent van de Nederlanders eet regelmatig vlees. Met een vleestaks wordt vlees onbereikbaar voor consumenten met een kleine beurs en zij missen dan alle gezonde voedingsstoffen van vlees. 

“Wij zien meer in voorlichting over de waarde van een gezond en gevarieerd menu, dan in belastingmaatregelen die goede voeding onbereikbaar maken voor de lagere inkomens”, besluit Nederland Vleesland.

Bron: Nederland Vleesland

Altijd op de hoogte blijven?