Biologische varkensvleesketen Der Grüne Weg gestart in Duitsland

20 februari 2023 Redactie Vleesmagazine
Foto: Vion

De Groene Weg, leverancier van biologisch vlees, betreedt de Duitse markt met Der Grüne Weg. De  dochteronderneming startte onlangs met de verwerking van biologische varkens uit Thüringen en heeft nu officieel zijn eerste biologische varkensvleesketen in Duitsland gelanceerd.

“De vraag vanuit de Duitse retail en hun klanten naar regionaliteit en vlees van Duitse origine neemt steeds meer toe”, zegt Allard Bakker, directeur van Der Grüne Weg. “Als onderdeel van een grote organisatie zijn wij in staat om op deze marktvraag in te spelen en om als biologisch vleesleverancier een strategisch partner te blijven voor onze klanten.”

Biologisch varkensvlees

Der Grüne Weg wil in Duitsland de markt voor biologische producten verder uitbreiden en promoten. “Dit betekent voor ons echter ook”, zegt Bakker, “dat we in het kader van onze groeistrategie alleen nieuwe boeren in de keten toelaten als er voldoende vraag is. En zoals ik al zei toen ik ons concept presenteerde op BIOFACH, duurt het ongeveer twee jaar om over te schakelen van conventionele varkenshouderij naar biologische landbouw.”

Afspraken varkenshouders

Bij de samenwerking met Der Grüne Weg gelden voor Duitse varkenshouders dezelfde voorwaarden in de keten als voor Nederlandse varkenshouders. Zo biedt Der Grüne Weg in plaats van de gebruikelijke wekelijkse prijsstelling een systeem waarbij vier keer per jaar de varkensprijs wordt vastgesteld op basis van markt- en kostprijsontwikkelingen. De Duitse boeren profiteren bovendien van een afnamegarantie en een contract van onbepaalde duur. Deze voorwaarden geven de boer de nodige planningszekerheid en stabiliteit om zijn biologische bedrijf verder uit te bouwen. Nog een voordeel voor de boeren: de omschakeling kan geleidelijk gebeuren. Dit betekent minder risico’s, betere planningszekerheid en beter beheersbare inspanningen. “Zeker in onzekere tijden een belangrijke factor voor boeren”, besluit Allard Bakker.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?