Gehaktbal van mammoetvlees

30 maart 2023 Redactie Vleesmagazine
Foto: screenshot RTL Nieuws

De Australische kweekvleesfabrikant Vow presenteerde 28 maart in het Amsterdamse NEMO Science Museum een gehaktbal van mammoetvlees. De basis voor het vlees vormt het dna van een mammoet die duizenden jaren geleden is gestorven.

De mammoet is al 5000 jaar uitgestorven. Voor de productie van het mammoetvlees werkte Vow samen met professor Ernst Wolvetang van het Australische Institute for Bioengeneering and Nanotechnology. Hij vertelt in het NEMA Science Museum dat het uitgangspunt voor de gehaktbal de genetische code van mammoet-dna was. Dit vulden de wetenschappers aan met dna van de Afrikaanse olifant. Vervolgens kweekten ze het vlees met behulp van stamcellen van een schaap.

Kweekproces

Het kweekproces duurde maar een paar weken. “De schapenstamcellen die normaal schapenspieren maken, hadden er helemaal geen probleem mee. We hebben er 20 miljard cellen mee gemaakt, zo groot als een half tennisveld, allemaal prachtige strengen van myoglobine”, vertelt Wolvetang aan VRT NWS. Het eiwit myoglobine is een belangrijke bouwsteen van vlees. De geproduceerde strengen myoglobine werden samengeperst tot de gehaktbal.

Mammoetvlees

Hoe de gehaktbal smaakt is niet bekend, aangezien de consumptie van kweekvlees nog niet is goedgekeurd voor de Europese autoriteiten. Bovendien is de gehaktbal behandeld met formol zodat deze eeuwig bewaard kan blijven. Dat is misschien maar goed ook, denkt James Ryall, chief scientific officier bij Vow. Mensen hebben al duizenden jaren geen mammoetvlees heeft gegeten en het is onbekend of dit vlees wel veilig is voor consumptie. “Daar hebben we jaren onderzoek voor nodig”, aldus Ryall.

Hij benadrukt dat de mammoetgehaktbal niet is gemaakt om op de markt te brengen, maar om de mogelijkheden van kweekvlees onder de aandacht te brengen. De gehaktbal krijgt uiteindelijk een plekje in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Bron: VRT NWS / RTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?