Minister Adema wil extra maatregelen vanwege ‘misstanden’ in slachthuizen

1 juni 2023 Redactie Vleesmagazine Martijn Beekman / Rijksoverheid

Het rapport van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft ook Den Haag bereikt. Minister Adema meldt dat het te vaak misgaat in slachthuizen en dat hij extra maatregelen wil nemen. COV liet al eerder in een reactie weten vraagtekens te zetten bij het rapport van NVWA.

In een reactie aan de Tweede Kamer laat Piet Adema, minister van LNV, weten dat hij werkt aan een wetswijziging. Hij wil slachthuizen verplichten om (slimme) camera’s op te hangen, een verbod op het gebruik van stroomstootwapens. Daarnaast wil hij slachthuizen verplicht sluiten na drie ernstige overtredingen en staat hij een verdere versnelling van de slachtsnelheid voorlopig niet toe.

NVWA slachthuismonitor

NVWA publiceerde 22 mei 2023 de slachthuismonitor over de eerste helft van 2022. Hierin meldde NVWA 5.700 tekortkomingen in 39 grote Nederlandse roodvlees- en pluimveeslachthuizen. Deze tekortkomingen omvatten een breed scala van overtredingen, variërend van een verkeerd geplakte sticker tot problemen met hygiëne en dierenwelzijn. 1400 meldingen zouden over dierenwelzijn gaan. COV: “Maar hoe en wat is niet duidelijk. Uit het verhaal blijkt tenslotte, dat dit voor roodvlees slachthuizen slechts drie vaststaande boetes heeft opgeleverd.”

Reactie COV

COV heeft laten weten vraagtekens te zetten bij de uitkomst van het rapport van NVWA. “In genoemde periode heeft de NVWA liefst 40% meer controles uitgevoerd: 26.500 in totaal. Dat is per roodvleesslachterij bijna 50 controles per week. Daarbij zijn zo’n 20% minder overtredingen geconstateerd: 98 vaststaande overtredingen. Dit betekent een correcte naleving van meer dan 99,5%.” Ook bij de pluimveeslachthuizen neemt het aantal overtredingen af, terwijl het aantal controles juist toeneemt

Maatregelen van de vleessector

Dierenwelzijn is belangrijk in de vleessector en er gebeurt heel veel om overtredingen te voorkomen. Slachthuizen zorgen zelf voor interne kwaliteitscontrole, er hangen camera’s waarmee de onderneming 24/7 kan meekijken en beelden kan terugkijken, er is permanent toezicht van de NVWA en de sector werkt aan slimme camera’s. “Er is geen sector met zoveel toezicht”, zei Dé van Riet van Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nog in maart 2023.

Altijd op de hoogte blijven?