Nieuwe productielocatie Mosa Meat

9 mei 2023 Mosa Meat

Kweekvleesproducent Mosa Meat opende 8 mei een nieuwe productielocatie in Maastricht. Een schaalvergroting van 2.760 vierkante meter. De opening van deze vierde faciliteit betekent de voltooiing van de nieuwe Mosa C.A.M.P.U.S. (Center for Advanced Meat Production, Upscaling, and Sustainability). Hiermee is Mosa Meat klaar voor de toekomst.

“Met deze scale-up hebben we de capaciteit om tienduizenden gekweekte hamburgers te maken”, zegt CEO Maarten Bosch tijdens de opening. “Hiermee kan Mosa Meat om te groeien als de vraag toeneemt als kweekvlees wordt goedgekeurd in verschillende landen tot honderdduizenden gekweekte hamburgers per jaar. En in combinatie met onze contractfabrikant in Singapore, nog veel meer.”

Kweekvlees

Mark Post introduceerde in 2013 de eerste kweekvleeshamburger gemaakt op basis van een paar rundercellen. “Toen we kweekvlees introduceerden voorspelden we dat het tien jaar zou duren om er een consumentenproduct van te maken”, reageert Mark Post, mede-oprichter en Chief Scientific Officer van Mosa Meat. “Nu, bijna exact 10 jaar later, hebben we een product waarvan we de productie kunnen opschalen en op de markt kunnen brengen in Singapore.”

Tijdens de openingsceremonie op 8 mei bereidde sterrenchef Hans ter Wolde de kweekvleeshamburger van Mosa Meat. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van het kweekvlees en prijst de smaak. “Ik geloof oprecht in deze nieuwe manier van rundvlees maken. Zowel fijnproevers als casual rundvleesliefhebbers zullen het product waarderen en tegelijkertijd profiteren van duurzame voordelen.” Hij blijft betrokken bij Mosa Meat “om toekomstige versies nog beter te maken.”

Regelgeving

Momenteel is Singapore het enig land ter wereld waar kweekvlees is toegestaan. In de Verenigde Staten In Europa is dat nog niet het geval. Volgens experts zal het nog wel even duren voor het product op de Nederlandse markt is. Kweekvlees is een novel food en de Europese goedkeuring kost veel tijd.

In 2022 startte Mosa Meat de samenwerking met Leon Moonen van de Crole Hoeve en gebruikt cellen van zijn runderen voor de kweekvleesproductie. Vleesmagazine bezocht de Crole Hoeve.

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?