Dierenwelzijnsinformatie verplicht op etiket vlees in Duitsland

20 juni 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay

Op het etiketten van dierlijke producten in Duitsland moet voortaan verplicht informatie over dierenwelzijn staan. Dat heeft de Duitse Bondsdag besloten na een wetsvoorstel van minister Cem Özdemir van Landbouw.

Met de nieuwe etiketteringsverplichting wil het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw meer transparantie, duidelijkheid over dierenwelzijn en consumenten helpen bij het maken van een bewuste keuze. Ook aanbieders uit andere lidstaten van de Europese Unie en derde landen kunnen op vrijwillige basis dat etiket gebruiken. Het ministerie voert het etiket stapsgewijs in, beginnend met onbewerkt varkensvlees.

Vijf niveaus op etiket

Met de nieuwe etikettering moet het direct duidelijk zijn hoe de dieren zijn gehouden. Hiervoor komen vijf houderijniveaus op het etiket te staan, oplopend van ‘stal’ naar ‘vrije uitloop’ en ‘biologisch’. Het juiste niveau staat gemarkeerd. Ook komt er een QR-code op het etiket te staan waarmee de consument extra informatie kan krijgen.

  • Niveau 1: ‘Stall’. Voor dieren die worden gehouden conform de minimale wettelijke eisen.
  • Niveau 2: ‘Stall+Platz’. Voor dieren die minimaal 12,5 procent meer ruimte hebben ten opzichte van de wettelijke minimumnorm.
  • Niveau 3: ‘Frischluftstall’. Voor dieren die altijd toegang hebben tot verschillende klimaatruimtes. 
  • Niveau 4: ‘Auslauf/Weide’. Voor dieren die de hele dag naar buiten kunnen.
  • Niveau 5: ‘Bio’. Voor biologisch gehouden dieren.

Meer dierenwelzijn

Met deze niveaus wil het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw niet alleen consumenten helpen bij het maken van een bewuste keuze. Ook moet het voor Duitse varkenshouders makkelijker worden om hun stallen aan te passen. Het ministerie wil boeren helpen als ze willen omschakelen naar meer dierenwelzijn.

Reactie Duitse dierenbescherming

De Duitse dierenbescherming vindt dat deze nieuwe etikettering helemaal niet voldoet. Aan Tagesschau laat de dierenwelzijnsorganisatie weten dat het niveau ‘stal’ een verkeerde associatie geeft omdat het gaat “om dieronvriendelijke stalsystemen, met een roostervloer, zonder daglicht en frisse lucht, die eigenlijk moeten worden verboden.” Daarnaast geldt het label alleen voor mestvarkens, niet voor biggen en zeugen.

 

Altijd op de hoogte blijven?