Vleessector reageert op verbod vleesreclame bij bushaltes in Noord-Holland

9 januari 2023 vleesmagazine

Geen reclame voor vlees, vis en fossiele brandstoffen meer bij bushokjes in Noord-Holland. Dat is besloten door de Provinciale Staten van Noord-Holland. Organisaties uit de vleessector zijn het niet eens met dit verbod. Nederland Vleesland en LTO Noord vinden dit geen zaak voor regionale politici en wijzen op de gezonde eigenschappen van vlees en de duurzame productie in Nederland. 

Eind december namen de Provinciale Staten van Noord-Holland een motie over het verbod reclame voor vis, vlees en fossiele brandstoffen, ingediend door GroenLinks en PvdA, aan. Het verbod geldt voor 525 bushaltes buiten de bebouwde kom, daarbinnen is het de verantwoording van de gemeente. De achterliggende gedachte is duurzaamheid. “We hebben als provincie duurzame doelen voor voedsel en mobiliteit, meer openbaar vervoer,” zegt Amsterdamse PvdA-Statenlid Alphons Muurlink in het AD. “Daar horen vlees en fossiele brandstoffen niet in thuis. Dan moet je er ook geen reclame voor maken.”

Nederland Vleesland

De vleessector is het niet eens met dit besluit. Nederland Vleesland vindt het beperken van vleesreclames in de openbare ruimte geen zaak voor lokale of provinciale politici met een particuliere agenda. “Wat Nederland Vleesland betreft is dit een onacceptabele beperking van de vrijheid van meningsuiting en een ongewenste bemoeienis in de keuzevrijheid van consumenten.”

Nederland Vleesland wijst op de gezonde eigenschappen van vlees. “Vlees heeft een zeer hoge voedingswaarde en is een belangrijk voedingsmiddel voor zeker zo’n 95% van de consumenten, ook in Noord-Holland.” Daarnaast wordt Vlees in Nederland volgens de organisatie “zeer duurzaam geproduceerd met een veel lagere footprint, dan vaak wordt gesuggereerd en aan politici wordt voorgeschoteld.”

LTO Noord

LTO Noord noemt het verbod op vleesreclames smakeloos. Het besluit gaat volgens voorzitter Dirk Bruins volledig voorbij aan de “duurzame en gezonde kanten” van vlees. “Natuurlijk, over smaak en over de hoeveelheid vlees kun je twisten; te veel vlees eten is niet goed en ook niet nodig. Maar vlees bevat heel veel goede en hoogwaardige voedingsstoffen, waar mensen baat bij hebben. Niet voor niets adviseren veel diëtisten en artsen om in de voedingsmix ook vlees te eten. Daarnaast wordt veel vlees op duurzame wijze geproduceerd.”

Vissector

In de motie werd ook vis meegenomen, tot grote onvrede van de vissector. Het Nederlands Visbureau en Good Fish wijzen op de grote verschillen wat betreft de milieubelasting van verschillende vissoorten. “In deze motie wordt alle vis op één hoop gegooid, ongeacht de manier waarop het is gevangen of gekweekt. Dit mist nuance omdat er belangrijke verschillen kunnen zijn in de vangst- en kweekmethoden van vis” aldus Good Fish.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?