Boete voor slachterij Gosschalk

11 januari 2024 Redactie Vleesmagazine Gosschalk

In 2021 moest slachterij Gosschalk de werkzaamheden tijdelijk neerleggen vanwege misstanden. De slachter nam maatregelen en de werkzaamheden werden hervat. Nu, drie jaar later, legt het Openbaar Ministerie een boete op van 15.000 euro en wil ook de betrokken medewerkers vervolgen.

In 2021 bracht dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood via RTL Nieuws undercoverbeelden naar buiten waarop misstanden bij slachterij Gosschalk te zien waren. Vanwege de beelden schorste de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) acht weken lang de slachthuiserkenning op. In die weken nam Gosschalk maatregelen om een herhaling te voorkomen, zoals een verlaging van de slachtsnelheid en meer camera’s voorzien van Artificial Intelligence.

Aangifte bij OM

Varkens in Nood deed juni 2021 ook aangifte van dierenmishandeling bij het Openbaar Ministerie (OM). Dinsdag 9 januari maakte het OM bekend een boete van 15.000 euro op te leggen. De voormalig leidinggevende van Gosschalk wordt niet vervolgd, deze is volgens het OM al voldoende gestraft. Wel roept het OM de betrokken medewerkers op voor een hoorzitting. Zij kunnen een taakstraf verwachten.

Overname Gosschalk

Voor Gosschalk hadden de beschuldigingen grote gevolgen. Verschillende grote klanten als Boni en MCDonalds wilden niet meer met de slachterij samenwerken. Het familiebedrijf raakte financieel in de problemen en afgelopen jaar nam veevoederbedrijf Fuite het bedrijf over. Gosschalk gaat verder onder naam FamilyBeef en slacht geen varkens meer.

Wil je meer weten over het cameratoezicht met Artificial Intelligence bij Gosschalk? Afgelopen jaar publiceerden we hierover een artikel van Foodlog. Abonnees kunnen dit online terug lezen.

 

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?