NVWA sluit tijdelijk slachterij Gosschalk

6 juli 2021 Pixabay
Foto: BlackRiv via Pixabay

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de slachthuiserkenning van slachterij Gosschalk geschorst. Dit betekent dat er voorlopig niet geslacht mag worden. De werkzaamheden van het bedrijf waarbij niet met levende dieren wordt gewerkt mogen wel doorgaan.  

Eind juni 2021 kwamen er via RTL Nieuws beelden naar buiten over misstanden in de slachterij in Epe. Het slachthuis kwam onder verscherpt toezicht te staan van NVWA. De voedsel en warenautoriteit meldt in een nieuwsbericht dat ze "de afgelopen dagen nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn hebben geconstateerd. Deze zijn vastgesteld op basis van het toezicht ter plaatse en het ontvangen beeldmateriaal van Varkens in nood. Deze nieuwe feiten vormen, samen met het gevoel in de samenleving over het dierenleed dat op de getoonde beelden zichtbaar was, voor de NVWA aanleiding om het slachtproces voorlopig stil te leggen." Daarnaast trekt NVWA de getuigschriften van vakbekwaamheid van de medewerkers die een ernstige dierenwelzijnsovertredingen begaan in.

Maatregelen

Van Gosschalk verwacht NVWA dat het bedrijf een plan maakt om nieuwe misstanden te voorkomen. Op basis daarvan beslist NVWA of het dierenwelzijn weer gegarandeerd kan worden en het slachten kan worden hervat.

Toen de beelden van Varkens in Nood door RTL Nieuws werden vrijgegeven, kondigde Gosschalk op de website direct maatregelen en een onderzoek aan. Zo zijn de betrokken werknemers geschorst en worden peddels niet meer gebruikt. Ook wil het bedrijf verbeterde innovatieve systemen, zoals toezicht door Artificial Intelligence (AI), te implementeren. En tot slot wordt het bestaande permanente cameratoezicht geïntensiveerd en uitgebreid, en de monitoring van de beelden wordt verdubbeld.

Bron: NVWA

 

Altijd op de hoogte blijven?