NVWA sluit tijdelijk slachterij Gosschalk

slachthuis varkens_pixabay

Foto: BlackRiv via Pixabay

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de slachthuiserkenning van slachterij Gosschalk geschorst. Dit betekent dat er voorlopig niet geslacht mag worden. De werkzaamheden van het bedrijf waarbij niet met levende dieren wordt gewerkt mogen wel doorgaan.  

Eind juni 2021 kwamen er via RTL Nieuws beelden naar buiten over misstanden in de slachterij in Epe. Het slachthuis kwam onder verscherpt toezicht te staan van NVWA. De voedsel en warenautoriteit meldt in een nieuwsbericht dat ze "de afgelopen dagen nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn hebben geconstateerd. Deze zijn vastgesteld op basis van het toezicht ter plaatse en het ontvangen beeldmateriaal van Varkens in nood. Deze nieuwe feiten vormen, samen met het gevoel in de samenleving over het dierenleed dat op de getoonde beelden zichtbaar was, voor de NVWA aanleiding om het slachtproces voorlopig stil te leggen." Daarnaast trekt NVWA de getuigschriften van vakbekwaamheid van de medewerkers die een ernstige dierenwelzijnsovertredingen begaan in.

Maatregelen

Van Gosschalk verwacht NVWA dat het bedrijf een plan maakt om nieuwe misstanden te voorkomen. Op basis daarvan beslist NVWA of het dierenwelzijn weer gegarandeerd kan worden en het slachten kan worden hervat.

Toen de beelden van Varkens in Nood door RTL Nieuws werden vrijgegeven, kondigde Gosschalk op de website direct maatregelen en een onderzoek aan. Zo zijn de betrokken werknemers geschorst en worden peddels niet meer gebruikt. Ook wil het bedrijf verbeterde innovatieve systemen, zoals toezicht door Artificial Intelligence (AI), te implementeren. En tot slot wordt het bestaande permanente cameratoezicht geïntensiveerd en uitgebreid, en de monitoring van de beelden wordt verdubbeld.

Bron: NVWA

 

Lees ook
COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.

NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijzigt vanaf 1 januari 2022 de tarieven. Deze stijgen met maximaal 2,4 procent. Dit zijn de kosten die NVWA in rekening brengt voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse.

Vergunning slachterij IJsselstein vernietigd

Vergunning slachterij IJsselstein vernietigd

De rechtbank Midden-Nederland heeft de vergunningen van zeventien veehouderijen en een slachterij in de provincie Utrecht vernietigd. Het gaat om eerder genomen stikstofbesluiten van de provincie.