Woensdag 9 oktober: Nationale Krokettendag

shutterstock_498822769

Het is vandaag, 9 oktober, Nationale Krokettendag. Verschillenden krokettenmakers staan stil bij de dag die in 2014 begon met het Krokettenboek van voedselrecensent Johannes van Dam.

De croquet is van oudsher een product dat banketbakkers maakten. De befaamde Kwekkeboom kroket en Holtkamp croquet komen uit die keukens. Hoewel vleeskroketten van oorsprong een banketbakkersproduct zijn, worden ze tegenwoordig vooral bij snackbars en horecabedrijven verkocht.

De Nationale Krokettendag is in 2014 in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, meldt vakblad Snackkoerier. Op die dag verscheen ‘het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Sinds die dag is het op 9 oktober, de verjaardag van Johannes van Dam, Nationale Krokettendag.

Geen kroket, maar croquet

Sinds 2005 wordt de Holtkamp croquet gemaakt in de çroquettenkeuken in Amsterdam, onder leiding van patissier en eigenaar van Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten, Nico Meijles.

Johannes van Dam adviseerde Meijles ooit een paar druppels citroensap aan de salpicon (de dikke ragout waarvan de kroket wordt gemaakt) toe te voegen. Ook de schrijfwijze is naar aanleiding van zijn advies gewijzigd naar ‘croquet’, gezien hij de croquet als een delicatesse zag en dit beter vond passen bij de smaak van de croquetten van Holtkamp Horeca.

Nieuwe kroketteen

Snackkoerier weet te melden dat Holtkamp Horeca dit jaar met een aantal verrassende smaakcombinaties komt. Op de website van Holtkamp staan dertien culinaire gerechten met verschillende kroketten in de hoofdrol. Zo is er de kalfscroquet met onder meer piccalilly roomkaas en Parmezaanse kaas, de draadjesvleescroquet met een remoulade van knolselderij en pijnboompitten en de garnalenbitterbal met gazpacho.

Kroket van varkenswangetjes

De firma ‘Wilde Kroketten’ in Amsterdam nodigt vandaag iedereen uit om rond 17.00 uur naar de Danzigerkade 27 in Amsterdam te komen. Het krokettenrestaurant heeft namelijk een paar nieuwe kroketjes om te proeven, waaronder een rivierkreeftenkroket, een Durockroket (gemaakt van de wangetjes van het Durocvarken) en een nieuwe vegetarische kroket. Verder zijn er sprekers en krijgen bezoekers te zien hoe een kroket wordt gemaakt.

Krokettenfeitjes

Leuke krokettenfeitjes komen van onder meer van Sligro:

  • De eerste kroketten hadden de vorm van een ei.
  • In Nederland eten we sinds ongeveer 1830 kroketten.
  • De kroket is oorspronkelijk ontwikkeld in de Franse keuken. In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor ‘croquets’.
Meer over
Lees ook
Rookworstkroket vanaf dit weekend verkrijgbaar

Rookworstkroket vanaf dit weekend verkrijgbaar

Vanaf aanstaande zaterdag ligt de Rookworstkroket in alle 69 FEBO-vestigingen door heel Nederland. De limited edition snack is een combinatie van de FEBO-kroket en de UNOX-rookworst; het resultaat van een onverwachtse samenwerking.Begin deze maand deed FEBO een poging om HEMA uit te nodigen om samen de ultieme oer-Hollandse snack te realiseren. Aanleiding...