Wijzigingen in controles en maatregelen bij NVWA

15 maart 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onlangs een paar belangrijke wijzigingen doorgevoerd in haar controles en maatregelen bij overtredingen.

In het nieuwe interventiebeleid staat hoe de NVWA een overtreding op een norm beoordeelt en welke maatregelen zij oplegt. Er zijn een paar grote wijzigingen doorgevoerd. Zaken waar de NVWA bij constateert dat een waarschuwing niet heeft geholpen, krijgen bijvoorbeeld gelijk een boete. Deze boetes beginnen bij € 525, maar kunnen oplopen tot een groter bedrag bij herhaling van een beboetbare afwijking. Het gemiddelde boete bedrag in 2016 betrof € 1.461.

Daarnaast gaat de NVWA vergelijkbare overtredingen binnen een bedrijf samen nemen, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Een voorbeeld: Slager X heeft in mei een waarschuwing gehad voor het onvoldoende schoonhouden van zijn bedrijfsruimte. Bij een volgend inspectiebezoek blijkt dat de bedrijfsruimte wel schoon is, maar de apparatuur niet. De bakker ontvangt nu geen waarschuwing, maar een boete.

Lees het vernieuwde interventiebeleid op de website van de NVWA.

Altijd op de hoogte blijven?