NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

9 september 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Wikimedia

Om de verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse Varkenspest (AVP) tegen te graan scherpt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de regels voor transporthygiëne van vee aan. “Betere reiniging en ontsmetting van veewagens en containers is dringend noodzakelijk”, aldus NVWA.

Nederland kent een zorgelijke situatie rond vogelgriep, meldt NVWA. In tegenstelling tot voorgaande jaren gingen deze zomer de besmettingen vrijwel onverminderd door. Recent raakten opnieuw bedrijven besmet en werden op grote schaal geruimd. Daarnaast signaleert NVWA een grote toename aan besmettingen onder wilde vogels. Ook zijn in onze buurlanden gevallen van Afrikaanse Varkenspest (AVP) gemeld.

Het is noodzakelijk om nauwgezet hygiënevoorschriften te volgen om verspreiding van vogelgriep en AVP te voorkomen. Uit extra NVWA-controles van het afgelopen jaar kwam naar voren dat de hygiënemaatregelen niet op alle daarvoor bestemde plaatsen correct worden uitgevoerd. Zo constateerde NVWA dat het transportmiddel niet op alle plekken voldoende was schoongemaakt, de reinigings- en ontsmettingsstappen onvoldoende werden gevolgd of dat concentratie van het ontsmettingsmiddel te laag was. Dit vergroot de kans op verdere besmettingen via transport.

Aanscherpen hygiënemaatregelen

Daarom adviseert de NVWA alle vervoerders van pluimvee, broedeieren en varkens nogmaals dringend om de bestaande hygiënemaatregelen aan te scherpen.  Hiervoor heeft NVWA een stappenplan opgesteld. "Deze aanscherping en opvolging van de bestaande R&O-procedures en hygiëneprotocollen op de primaire bedrijven, broederijen en slachthuizen is essentieel om verdere verspreiding van de besmettelijke variant van vogelgriep (HPAI) via diertransport te kunnen beperken", besluit NVWA.  

Ga voor het stappen en plan en meer informatie naar de website van NVWA.

Bron: NVWA

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?