‘Veel vraag naar voorzetapparatuur’

30 november 2022 Edwin Rensen

Het personeelstekort is ook in de vleesbranche een probleem. Machineleveranciers spelen eropin met ‘slimme machines’ en meer aandacht voor automatisering om de processen vloeiender te laten verlopen. Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Tim Heuvelmans van Havantec.

Apparatuur in de vleeswereld inzetten vraagt om maatwerk, vindt handelsonderneming Havantec. Snelheid, precisie en hygiëne moeten in balans zijn volgens het familiebedrijf in Oirschot. Er is daarbij veel aandacht voor de samenwerking tussen de verschillende technische onderdelen. Het bedrijf biedt productiemachines en hygiëne-oplossingen, maar richt zich ook op roestvrijstalen bedrijfsinrichting en ergonomie. Op dit moment is er volgens Tim Heuvelmans, werkzaam bij de Verkoop Binnendienst, veel vraag naar voorzetapparatuur, te koppelen aan bijvoorbeeld de vuller die bijna iedere slager wel heeft. De voorzetapparaten zijn eenvoudig te verwisselen met een ander voorzetapparaat. Waar vroeger de vacuümvuller alleen werd gebruikt voor het maken van worst, kan het nu dus ook eenvoudig gebruikt worden om het ene moment hamburgers te vormen en het andere moment bijvoorbeeld gehaktballen. "We hebben met onze leverancier Bretec verder een hamburgervormmachine ontwikkeld. Dat is ook een voorzetapparaat die op de markt komt", aldus Heuvelmans.

NVWA

Havantec is ruim twintig jaar partner in de voedingsmiddelenindustrie. Door de ervaring, en het opgebouwde netwerk kan het bedrijf in overleg met de klant naar toekomstbestendige oplossingen kijken. "Regels van de NVWA worden steeds strenger", constateert Heuvelmans. "Machines worden daarom hygiënisch ontworpen, denk bijvoorbeeld aan aflopend design waardoor er geen vocht achterblijft", legt hij uit. "Ook onze hamburgervormmachine is op die manier gebouwd." Duurzaamheid speelt in de vraag naar machinerie daarnaast een steeds belangrijkere rol, merkt Heuvelmans. Evenals ergonomie, waar steeds meer aandacht voor komt in de maatschappij. "Ons assortiment bestaat uit duurzame machines en ergonomische oplossingen voor rvs-bedrijfsinrichting en abattoir-equipment."

Havantec merkt dat industriële voedingsbedrijven in toenemende mate werken met bevroren producten in het productieproces. Het versnijden van bevroren voedsel vóór de verwerking ervan voorkomt besmetting en verlies van voedingsstoffen. Dit geldt zowel voor vlees, vis, groenten als fruit. De zogeheten bevroren blokken-verkleiners van Havantec, ook bekend als flakers, zijn uitgerust met een speciaal ontworpen roestvrijstalen messenrol die met twee snelheden roteert en het voedselproduct in dunne vlokken snijdt. Hiermee wordt de verwerkingstijd aanzienlijk verkort en de kwaliteit van het eindproduct verbeterd.

Dit is het derde deel van de rondvraag 'Apparatuur wordt nóg belangrijker'. Volgende week volgt deel 4. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. De complete rondvraag is te lezen in Vleesmagazine 7. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?