Temperatuur blijkt probleem op Koningsdag

28 april 2016

Niet alleen de buitentemperatuur, maar ook de bewaartemperatuur van voedsel bleek tijdens Koningsdag 2016 een probleem. Op verschillende plekken in het land constateerden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat standhouders het eten dat ze verkochten niet warm of niet koud genoeg bewaarden.

Verspreid over het land hebben 50 NVWA-inspecteurs 194 inspecties uitgevoerd. Verreweg de meeste overtredingen hadden te maken met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. Met name door de harde wind koelde bereid voedsel te snel af. Bijvoorbeeld omdat het voedsel niet was afgedekt of omdat rechauds uitwaaiden. Daardoor mochten verschillende standhouders hun hamburgers, saté, worstjes, vis en gevulde broodjes niet meer verkopen. Op last van de NVWA is in totaal ook 25 kg rauw vlees uit de verkoop gehaald. Het vlees was onveilig geworden, omdat de standhouders het niet koel genoeg bewaarden.

Particulieren

Op Koningsdag verkopen ook veel particulieren voedsel. Daarom richtte de NVWA zich niet alleen op professionele, maar ook op particuliere standhouders. De inspecteurs maakten tijdens deze Koningsdag 8 keer een rapport van bevindingen op en gaven 41 schriftelijke waarschuwingen. Het gaat hier om de tussenstand tot 17.00 uur.

Waar let de NVWA op

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of er geen verontreiniging of besmetting kan ontstaan op de plek waar het voedsel wordt bereid. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. Eenmaal bereid voedsel moet juist voldoende warm worden bewaard.

De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de € 525 en € 1.050 euro. Inspecteurs van de NVWA zien er op toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Altijd op de hoogte blijven?