Stoofathon 2022: Stoofgerechten met wereldse smaken

13 oktober 2022 Vleesmagazine

Bord Bia, Irish Food Board organiseerde op 11 oktober in de Kookfabriek in Amsterdam de Stoofathon 2022. Hiervoor ontwikkelden vijf topchefs van de Chefs’ Irish Beef Club samen met culinaire deskundigen en hobbykoks nieuwe wereldse stoofgerechten met grasgevoerd Iers rundvlees.

Een lekker runderstoofgerecht begint met kwaliteitsvlees. “Iers rundvlees is ideaal vlees voor een stoofgerecht, want het heeft een mooie vetdooradering. Het vet smelt in de stoof en geeft daarmee veel smaak”, aldus demoslager Gertjan Kiers. Runderen in Ierland grazen minimaal 220 dagen buiten en hebben een dieet dat voor 90 procent uit gras bestaat. Het actieve buitenleven zorgt voor mooi gemarmerd werkvlees.

Deelnemende chefs

De ‘line-up’ van chefs die deelnamen aan de Stoofathon 2022 was indrukwekkend: Alain Alders, Wilco Berends, André van Doorn, Martijn Kajuiter en Rogér Rassin. Vorige maand hadden zij – voor het eerst sinds corona – weer een inspiratiereis naar Ierland gemaakt. Sterrenchef Wilco Berends van restaurant De Nederlanden: “Als je in Ierland in de weide staat en de boer vakkundig bezig ziet met zijn dieren, die alle ruimte van de wereld hebben, dan weet je precies waarom je lid bent van de Chefs’ Irish Beef Club.”

Passie en toewijding

“Tussen de Nederlandse chefs van de Chefs' Irish Beef Club en Ierse veehouders zie ik veel overeenkomsten”, zegt Laura Crowley, manager van het Nederlandse kantoor van Bord Bia, Irish Food Board in Amsterdam die de chefs vorige maand in Ierland begeleidde. “De chefs hebben niet alleen ondernemerschap gemeen met de boeren, maar ik zie ook een vergelijkbare passie en toewijding, respect voor natuur en dier."

Wereldse smaken

De Stoofathon leverde een rijk palet aan uiteenlopende smaken op, geïnspireerd door de  Aziatische, Mexicaanse, Mediterrane, Midden-Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken. Chef Martijn Kajuiter gaf als vertrekpunt mee: “Een goed stoofgerecht is sappig, niet droog. Er zit structuur in, er moet wat te kauwen zijn. En serveer het vooral heet.” Sterrenchef Wilco Berends van De Nederlanden vulde aan: “Het mooie van een stoofgerecht is dat alle smaken in of om het product blijven. Door vlees voor het bakken in te smeren met mosterd of - in de Aziatische stoof - met hoisin-saus - geef je de stoof direct smaak mee.”

Nieuwe stoofgerechten

De oogst van de Stoofathon 2022 was goed voor vijf nieuwe recepten met wereldse smaken in een handomdraai: Irish Beef pekingstijl, Mexicaans stoofgerecht met jalopeno peper, Stew Qatar, Mediterrane stoof en Zuid-Amerikaanse stoof. Deze recepten staan binnenkort op de website van Irish Beef.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?