Chefs’ Irish Beef Club bestaat in 2024 twintig jaar. En daar stond Bord Bia, de Irish Food Board en oprichter van de club, bij stil tijdens de viering van St Patrick’s Day met een Ierse culinaire parade bij sterrenrestaurant MOS Amsterdam.
Een netwerk van topchefs met een hart voor Ierland en Iers rundvlees, zo omschrijft Bord Bia de Chefs’ Irish Beef Club. Het is een levendige, internationale club van bekroonde chefs, actief in acht landen en telt tachtig leden. Tijdens de St Patrick’s Day-viering verwelkomde de Nederlandse tak van de club een nieuw lid: chef-kok Egon van Hoof. Hij bestiert de keuken en is eigenaar van sterrenrestaurant MOS Amsterdam, waar het event plaatsvond. Zijn inauguratie onderstreept de voortdurende groei en betekenis van de club, die Ierse producten en extensieve Ierse productiewijze promoten.
Ter gelegenheid van het jubileum sprak de Ierse ambassadeur Brendan Rogers de aanwezige chefs toe en bedankte hen voor hun waardevolle werk. “Jullie zijn de ware ambassadeurs van Ierland.”
Ambassadeurs
Bord Bia richtte de Chefs’ Irish Beef Club op in juni 2004. De club is uitgegroeid tot een dynamisch podium voor topchefs om ervaringen en kennis te delen en als ambassadeurs de hoge kwaliteit van Iers rundvlees te benadrukken.
De chefs geven regelmatig workshops tijdens unieke evenementen in Nederland, en gaan samen op een tweejaarlijkse, informele studiereis naar Ierland om met eigen ogen te zien hoe de Ieren met zorg en toewijding hun culinaire voedingsmiddelen produceren. De kracht van de Chefs’ Irish Beef Club zit al 20 jaar in het vertrouwen in Iers rundvlees vanuit eigen beweging en de verbinding van de chefs met Ierland en de boerenfamilies die garant staan voor het product.
De Nederlandse afdeling van de Chefs’ Irish Beef Club bestaat nu uit 11 leden: Alain Alders, Wilco Berends, Erik de Boer, Andrès Delpeut, André van Doorn, Martijn Kajuiter, Jan Klein, Erik van Loo, Michel van der Kroft, Rogér Rassin en nieuw lid Egon van Hoof.
Fan van Iers rundvlees
Egon van Hoof heeft zijn culinaire talenten ruim bewezen. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie heeft restaurant MOS binnen anderhalf jaar een Michelinster opgeleverd. Restaurant MOS Amsterdam is bekend om de gastronomische ervaring én het adembenemende uitzicht over het IJ. “Ik heb vaak Iers rundvlees op de menukaart staan”, zegt Van Hoof. “Het vlees heeft veel smaak en is mals. Het was dan ook een logische keuze de uitnodiging te accepteren om lid te worden van de Chefs’ Irish Beef Club.”
Van Hoof nam tijdens de St Patrick's Day-viering de educatieve rol op zich door zijn kennis en liefde voor Iers rundvlees te delen. “Het mooie aan Iers rundvlees is dat het een eerlijk product is, waarmee je thuis iets op tafel kunt zetten om echt van te genieten. Veel mensen denken dat de bereiding moeilijk is, maar dat hoeft echt niet zo te zijn.”
Walking lunch parade
De St Patrick’s Day-viering bestond uit een door Egon van Hoof en zijn brigade verzorgden culinaire parade met hoogstaande gerechten met de Irish Mór oester, gegrilde tarbot met kaantjes van de ribeye, Ierse shortrib met zuurkool en pompoen, Ierse ribeye met rode biet en een dessert met Cooleeney kaas. Hiermee benadrukte Van Hoof de veelzijdigheid en karakteristieke smaak van Iers rundvlees en andere Ierse producten.
Bord Bia gebruikte de gelegenheid om de bijzondere band tussen de Ierse veehouderij en de Nederlandse markt te vieren. Manager Bord Bia Nederland Laura Crowley: “Nederland is een belangrijk land voor de afzet van ons rundvlees. Er is veel waardering voor onze productiewijze die gebaseerd is op gras en een verblijf buiten van minstens 220 dagen. In de keten van Iers rundvlees is zorg voor het product van begin tot eind essentieel. Wij zijn daarover ook heel transparant. St Patrick’s Day is een belangrijk moment om de goede contacten tussen onze beide landen te erkennen en te versterken.”