Samenwerking voedselwaakhond en vleessector in België loont

25 november 2014 Vleesmagazine

'De samenwerking tussen het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de sector loont', dat stelt de Federatie Belgisch Vlees (Febev). Die organisatie werkt sinds eind 2012 nog intenser samen met het FAVV samen om het niveau van de slachthuizen en uitsnijderijen verder op te krikken.

Febev vertegenwoordigt de Belgische varkens-, runder-, en paardenslachthuizen en uitsnijderijen. Febev telt 160 leden uit de drie gewesten en is op de federale vertegenwoordiger van de sector. Aan het hoofd van het secretariaat van FEBEV staat gedelegeerd bestuurder Thierry Smagghe.

Sensibilisering

'De positieve samenwerking, waar sensibilisering van Febev leden centraal staat, resulteerde in betere resultaten van de FAVV-inspecties', aldus de Febev. 'De cijfers omtrent hygiëne, inrichting en infrastructuur kende een opmerkelijke stijging van maar liefst 14 procent tussen 2012 en 2013.

Grote sprong

De slachthuizen maakten in 2013 een grote sprong voorwaarts. Febev: 'Dit staat letterlijk vermeld in het FAVV-jaarverslag. Belgische vlees is nog nooit zo veilig geweest.' Febev betreurt dat de 'positieve evolutie zeer negatief wordt voorgesteld door Sud Presse. Er wordt onterecht gesteld dat 25 procent van de slachthuizen niet conform is dat daarom 25 procent van het vlees de consument ziek zou maken. Elke consument weet dat dit een totaal verkeerde interpretatie is. Eveneens is er geen enkel verband tussen deze cijfers en de toestanden in Frankrijk.'

Strenge veiligheidsnormen

Een ongunstig inspectieverslag van het FAVV wil volgens de Febev niet zeggen dat het geproduceerde vlees niet voldoet aan de strenge veiligheidsnormen. 'Ongunstig wil zeggen dat er verbeterpunten in het productieproces extra aandacht vragen. Bij drie van de vier operatoren zijn er geen belangrijke verbeterpunten aan het productieproces', aldus de Febev. 'Deze erg hoge score in vergelijking met andere Europese landen benadrukt de positieve evolutie die het FAVV erkent in zijn jaarverslag.'

Maatregelen

Zodra het FAVV vaststelt dat de voedselveiligheid in het gedrang is, worden maatregelen genomen die kunnen leiden tot de sluiting van de operator en worden de producten uit de rekken gehaald. Febev: 'De consument hoeft zich dus helemaal geen zorgen te maken. Het FAVV zorgt ervoor dat de schaarse excessen meteen tot het verleden behoren. Het FAVV controleert de sector streng maar goed en dit kunnen we als sector enkel maar toejuichen.'

Monitoringprogramma

Naast de strikte controles van het FAVV beheert Febev eveneens een monitoringprogramma ter bescherming van de consument en dus onrechtstreeks de sector. In 2013 werden meer dan 40.000 analyses uitgevoerd waarvan 99,94 procent als conform resulteerden. 'Bijna perfect dus', geeft de Febev aan. 'Niet conforme producten worden onmiddellijk vernietigd zodat deze niet bij de consument terechtkomen.'

Altijd op de hoogte blijven?