Koreaanse wetenschappers ontwikkelen runderrijst

20 februari 2024 Redactie Vleesmagazine Yonsei University

 

Er zijn verschillende alternatieven voor vlees op de markt of in ontwikkeling. Denk aan vleesvervangers, hybride vlees, insecten en kweekvlees. Koreaanse wetenschappers voegen hier nu iets nieuws aan toe. Rijstkorrels die gekweekt rundvlees bevatten.

“Stel je voor dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit celgekweekte eiwitrijst haalt”, legt Sohyeon Park, een van de wetenschappers van het onderzoek aan de Yonsei Universiteit in Zuid-Korea, uit. “Rijst heeft al een hoog voedingsniveau, maar het toevoegen van rundvleescellen kan dit nog verder verhogen.”

Rijstkorrel 

Volgens de wetenschappers is rijst zeer geschikt om kweekvlees te laten groeien. In de studie schrijven ze dat ‘biologische steigers’ de driedimensionale groei van cellen in dieren stimuleren. Met behulp van rijst kunnen de wetenschappers deze cellulaire omgeving nabootsen. Rijstkorrels zijn poreus en hebben georganiseerde structuren, die een solide basis vormen voor het huisvesten van dierlijke cellen. Daarnaast voeden en bevorderen bepaalde moleculen in rijst de groei van vleescellen.

Productie hybride rijst

Het team spreekt van een relatief eenvoudig productieproces. Eerst bedekten ze de rijst met visgelatine, een veilig en eetbaar ingrediënt dat ervoor zorgt dat de rundvleescellen zich beter aan de rijst kunnen hechten. Vervolgens zaaiden ze spier- en vetstamcellen van runderen in de rijst. Na negen tot elf dagen in de petrischaal konden de wetenschappers de rijst oogsten. Deze celgekweekte runderrijst, ookwel hybride rijst genoemd, bevat ingrediënten die voldoen aan voedselveiligheidseisen en heeft een laag risico op het veroorzaken van voedselallergieën.

Voedingswaarde, geur en textuur

De wetenschappers voerden verschillende analyses uit op de hybride rijst die ze daarvoor eerst stoomden. Ze keken onder andere naar voedingswaarde, geur en textuur. De hybride rijst bevatte 8 procent meer eiwitten en 7 procent meer vet dan gewone rijst. Vergeleken met de typische plakkerige en zachte textuur van normale rijst was de hybride variant steviger en brozer. Tot slot had de runderrijst met een hoger spiergehalte rundvlees- en amandelgerelateerde geurstoffen, terwijl de variant met een hoger vetgehalte overeenkomsten vertoonde met room, boter en kokosolie.

Lagere ecologische voetafdruk

Het nadeel van gewoon rundvlees is volgens Park de hoge ecologische voetafdruk. "De veehouderij verbruikt veel hulpbronnen en water en stoot veel broeikasgassen uit”, zegt ze. De hybride rijst  heeft volgens hem een veel lagere ecologische voetafdruk en kost ook minder. Voor elke 100 gram geproduceerd eiwit stoot hybride rijst naar schatting minder dan 6,27 kg CO2 uit, terwijl rundvlees 49,89 kg uitstoot. Als deze rijst op de markt wordt gebracht, kost deze ongeveer $2,23 per kilogram, terwijl de prijs van rundvlees ligt op $14,88.

Commerciële kansen

Het team is optimistisch over de commerciële kansen van hun runderrijst. Want: er zijn weinig risico’s voor de voedselveiligheid en het is een relatief eenvoudig productieproces. Maar voordat het product op de markt kan willen ze eerst het proces nog verbeteren en de voedingswaarde verder verhogen. “Ik had niet verwacht dat de cellen in de rijst zo goed zouden groeien”, besluit Park. “Nu zie ik een wereld aan mogelijkheden voor dit hybride voedsel op graanbasis. Het zou op een dag kunnen dienen als voedselhulp bij hongersnood, militaire rantsoenen of zelfs ruimtevoedsel.”

Varkenssoja

Het is overigens niet de eerste keer dat wetenschappers vleescellen in planten kweken. In 2023 kwam het Britse Moolec Sience met ‘Piggy Sooy’, genetisch gemodificeerde soja dat voor een kwart uit varkenseiwitten bestaat.

Bron: Eurekalert

Altijd op de hoogte blijven?