'Grensverleggende' vleesverpakking wint innovatiewedstrijd

2 november 2014 Maurits van Aalst Foto: BeeMagicTray

Verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot 2014 is gewonnen door BeeMagicTray, een 'grensverleggende oplossing voor het verpakken van vlees'. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het tiende NVC Verpakkingsinnovatie Diner in het Holland Casino in Utrecht.

De Gouden Noot is 's werelds meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd. Met De Gouden Noot stimuleert het NVC Nederlands Verpakkingscentrum innovaties op het gebied van verpakte producten en verpakkingen. De Gouden Noot dankt zijn naam aan de unieke trofee met daarin de massief gouden walnoot, teken van een duurzame, effectieve en innovatieve verpakking.

Atomium

De kick-off van deze 27e editie vond plaats op 2 oktober 2013 in het Atomium in Brussel. Op 8 en 9 april 2014 vond de eerste jureringsronde plaats, waarbij alle ingezonden verpakkingen fysiek aanwezig waren voor de jurydiscussie. Aan het eind van deze twee dagen maakte de 20-koppige jury haar keuze voor de tien finalisten. In de tweede ronde, op 10 september 2014, verdedigde ieder van deze tien finalisten zijn inzending ten overstaan van de voltallige jury.

Ongedacht

Juryvoorzitter prof. Dr. Onno Omta over de winnaar: 'Het Goud is voor een consumentenverpakking met ongedachte mogelijkheden. Een oude natuurwet werd opnieuw ontdekt en dat maakte het mogelijk een heel eenvoudige verpakking te maken waar complexiteit tot nu toe standaard was. Dus simplificatie door innovatie! Het is een verpakkingstray voor vleesproducten, die door dit concept ook nog eens langer houdbaar blijven in de supermarkt of thuis in de koelkast. De tray is geschikt voor modified atmosphere packaging (MAP) waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van de traditionele vochtabsorbers. De magic zit 'm in de honingraatbodem die het overtollige vocht vasthoudt dankzij de capillaire werking. De traditionele 'pad' op het conventionele vleestraytje kan voortaan achterwege blijven. Al met al levert deze verpakking een positieve bijdrage aan zowel de voedselveiligheid als de hygiëne van vleesproducten.'

Altijd op de hoogte blijven?