Nieuwe kansen

De consument eet steeds minder vlees en die trend is nu ook zichtbaar in de horeca. Groenten bepalen het hoofdgerecht en daar wordt een (speciaal) stukje vlees of vis bij gezocht. Dat biedt de vakman volgens horecaslager Gertjan Kiers nieuwe mogelijkheden, want op het menu staan ook de incourante delen zoals runderhart, kalfsnier en lamszwezerik.

Het is duidelijk dat de consument steeds bewuster omgaat met voeding en dat persoonlijke gezondheid, het milieu, de natuur en het dier steeds belangrijker worden. Dat leidt ertoe dat veel slagers en poeliers op zoek gaan naar producten met een eerlijk verhaal. Een klant wil anno 2014 niet horen dat zijn stukje vlees als levend dier honderden kilometers in een vrachtwagen heeft afgelegd, om vervolgens in een ver land goedkoop te worden geslacht.

De ondernemers die in deze editie van Vleesmagazine aan het woord komen, weten dat en zij kunnen zich van de concurrentie onderscheiden door het verkopen van producten met een verhaal. Zo heeft poelier Ofwegen gekozen voor het Gildehoen. Keurslager Bader heeft het duurzame assortiment uitgebreid met scharrellamsvlees uit Kamerik en Hollands dikbil-kalfsvlees. De Slager op Wielen legt het liefst een stuk Duroc-varken in de Texas Smoker. Dit varken is een graanvarken en zeer geschikt voor de horeca door de combinatie van specifieke voeding en diervriendelijke opfok.

Het lijkt paradoxaal, maar de trend naar minder vlees biedt u als vakman eerder nieuwe kansen dan bedreigingen.

Lees ook
Poeliers sluiten aan bij pensioenfonds slagers

Poeliers sluiten aan bij pensioenfonds slagers

Vanaf 1 januari 2022 sluiten bedrijven in de branche Ambachtelijke Pluimvee- en Wildbedrijven aan bij het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf. Dat melden brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Poeliersbond op de website. De branche Ambachtelijke Pluimvee- en Wildbedrijven heeft sinds 2014 een eigen cao. In de cao 2017...

‘Ons interieur straalt uit dat mensen welkom zijn’

‘Ons interieur straalt uit dat mensen welkom zijn’

Na een eerste goedlopende zaak besloot slager Marcel Hamers nog een verswinkel te openen. Het pand met een oppervlakte van 600 m2 werd gestript en helemaal opnieuw ingericht. De 30 meter lange toonbank is de grote eye catcher.

Mexicaanse kalfstaart

Mexicaanse kalfstaart

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden Mexicaanse kalfstaart.