Slagers sluiten de winkel, de smaken van duurzamer varkensvlees en ongezonde vleesvervangers. Wat lazen we de afgelopen week over de vleesbranche? Een greep uit de media.
Slagerskoppel stopt
“Er zijn toch wat traantjes gevloeid, langs weerskanten van de toog”, zeggen Eddy Dessein en Tania Verheecke, eigenaars van de slagerij Dessein, in PZC. Het slagerskoppel keek uit naar meer rust en besloot de zaak te sluiten. “Zodat we niet meer in het weekend of tachtig tot negentig uur per week moeten werken”, zegt Tania.
Worstmaker en Traiteur van het Jaar
“Je wilt natuurlijk geen eendagsvlieg zijn”, zegt Erik Pinckaers, de slager met de best gedraaide worsten, in De Limburger. Hij is verkozen tot Traiteur en Worstmaker van het jaar.
Ook in het Noordhollands Dagblad aandacht voor de vakwedstrijd Traiteur en Worstmaker van het jaar. De krant spreekt Slager Joris Langedijk, regiokampioen worstmaker. ‘‘De bekroning van de worstenmaker’’, luidt de kop.
Efficienter werken
De broers Jan en Wout Versteden wilden efficiënter werken. Samen met de stijgende loonkosten en een geïndexeerde huurprijs, heeft dit alles ertoe geleid dat slagerij Veeakker na 35 jaar de deuren sluit. “De zaakvoerders storten zich volledig op bestellingen en leveringen op vaste punten in Vlaanderen en aan huis”, schrijft Jana Smeets in VRT NWS.
Ongezonde vleesvervangers
‘‘Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten’’, meldt het AD. “Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed.”
Van kop tot staart
Tijn Elferink, gezondheidsjournalist, schrijft in de rubriek Beter Eten van het AD over het verkopen en eten van vlees. Hij haalt het boek ‘Van kop tot staart’ aan. De schrijvers, slager Gerjan Kiersen culinair journalist Inge van der Helm, hebben een boek uitgebracht over het varken.
Ketendialoog
Twee marketingdeskundigen gaven tijdens de ketendialoog ‘de smaken van duurzamer varkensvlees’ antwoord op de vraag ‘Hoe krijg je de consument mee in het verduurzamen van de varkensvleesketen?’. FoodBusiness doet verslag.
Rabobank
Op 31 januari verscheen een nieuw onderzoek over Rabobank. Rabobank heeft miljarden dollars ter beschikking gesteld aan 18 industriële veehouderijbedrijven met de grootste broeikasgasuitstoot. “Een groep organisaties, waaronder Feedback EU, Feedback Global, World Animal Protection en BankTrack hebben de Rabobank opgeroepen dringend te stoppen met het financieren van grote veebedrijven”, laat Duurzaam Financieel weten.
Personeelstekort
Door een aanhoudend personeelstekort hebben Henk de Vlieger en Liesbet de Clercq besloten voor een onbepaalde tijd de deuren van hun slagerij te sluiten. “Na nieuwjaar is mijn veer gesprongen”, zegt Henk in PZC.
Reclame borden
Een aantal boa’s vertelde de Haagse poelier Victor Meijer dat hij de reclameborden voor de deur van zijn winkel weg moet halen, omdat hij er geen vergunning voor heeft. “Het is toch raar dat als je iets vijftig jaar doet, dat er dan iemand langskomt om te vertellen dat het niet mag”, laat Victor weten aan Omroep West. '' “Ze staan niemand in de weg.”
Podcast
Caty Groen maakt een podcast over het boek ‘Blijf Maar’. Groen vertelt aan RTV Dordrecht waar de podcast over gaat “In iedere aflevering hoor je het verhaal over een verdwenen Dordtse winkel uit de jaren 50 en 60.” Slagerij Pluymert staat in de tweede aflevering centraal. “In een mooie etalage hingen grote stukken spek waar kunstige motieven in waren gebrand”, zegt Groen.