VMBO-leerlingen maken kennis met SVO vakopleiding food

Leerlingen-maken-hamburgers

Rum 120 Leerlingen van de VMBO opleiding De Rooi Pannen uit Eindhoven zijn door de SVO locatie in Best uitgenodigd voor een uitvoerige kennismaking. De leerlingen werden verdeeld in een viertal groepen die gedurende zo’n 35 minuten een drietal praktijklokalen bezochten en een theorielokaal.

Het doel van het bezoek van de jongeren was de wereld van food breder maken, want ‘onbekend maakt onbemind’. Wanneer je de wereld voor de jongeren groter maakt, dan kunnen ze betere keuzes maken. In het theorielokaal kregen de leerlingen een filmpje te zien over de foodopleidingen. De opleidingen krijgen steeds meer te maken met foodtrends, zoals sushi en Poké Bowl: verse vis met diverse groenten. Ook het eten van insecten vroeg om meer  informatie.

In de culinaire ruimte AGF werden de leerlingen ontvangen door vakdocent Willem Tilborghs. In het kort werd uitleg gegeven over het onder woorden kunnen brengen van smaak. Aan de hand van tien smaakpotjes konden ze leren proeven. Ook kregen ze een uitleg over aardappelen, groente en fruit.

Hamburgers maken

In praktijklokaal twee was Esther Gallé, docente Generation Food, aanwezig om de leerlingen kennis te laten maken met vlees. Alle leerlingen werden in de gelegenheid gesteld een tweetal hamburgers te maken van rundvlees. Aan de kruidentafel werden de specerijen gekozen voor de smaak. Daarna werd het mengsel goed gekneed, want de eiwitten moeten zich aan het water binden. Daardoor blijft het gehakt aan elkaar kleven.

In praktijklokaal één was een tafel ingericht met een keur aan vissoorten, waaronder haring, schol, tong, tarbot, makreel, pieterman, zeebaars en poon. Visspecialist Adriaan van Moort vertelde onder meer over de functie van de slijmlaag bij vissen. Deze dient vaak om bacteriën te weren en om snelheid te maken in het water. Veel uitleg werd ook gegeven over de vorm van verschillende vissen en de functie van de vinnen.

[intermezzo: 1]
Lees ook
FIA richt ondernemersvereniging op

FIA richt ondernemersvereniging op

De Food Innovation Academy (FIA) heeft de FIA-bedrijvenvereniging opgericht. Het doel van de vereniging is om samen met mbo- en hbo-opleiders binnen de FIA te voorzien in voldoende goedgekwalificeerde medewerkers in de food-productiebedrijven in de regio Rijnmond. Dit om dreigende tekorten tegen te gaan. Met de komst van de vereniging wil FIA richting...

‘Opleiding bereidt me voor op overnemen van familiebedrijf’

‘Opleiding bereidt me voor op overnemen van familiebedrijf’

Twintig jaar geleden begonnen haar ouders Vers Vleesboerderij Savelkouls, een boerderijwinkel met een varkensboerderij en slachterij. Lieke Savelkouls (25) ging eerst een andere richting op, maar na een tijdje begon het toch te kriebelen. Ze gaat het bedrijf alsnog overnemen en volgt daarom nu de opleiding Bedrijfsleider vers bij SVO vakopleiding food.

The Golden Boy is officieel de duurste hamburger ter wereld

The Golden Boy is officieel de duurste hamburger ter wereld

Op 28 juni maakte Robbert Jan van Veen van De Daltons de duurste hamburger ter wereld. Deze hamburger met de naam Golden Boy had een waarde van 5000 euro. Het record is nu bevestigd door Official World Records.