‘Ook op je 43ste kun je nog van vak veranderen’

27 oktober 2023 Karlijn Meulman Natasja Martens
Haar werk als productiemedewerkster vond Natasja Martens leuk, maar na een jaar wist ze het zeker: ze wil zelf slager worden. Sinds vorig jaar volgt ze de opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO. “De combinatie met baan en gezin is pittig, maar ik ga ervoor.”

Ruim twee jaar geleden werd Natasja productiemedewerkster bij Van Olphen Viande Select in Rijen en dat beviel haar meteen goed. “Het ondersteunen op de productieafdeling vond ik leuk, maar als ik de slager aan het werk zag, dacht ik: dat wil ik ook kunnen”, vertelt ze. “Ik zag wat er allemaal schuilgaat achter de producten die we verkopen, wat je met vlees kunt doen en hoe blij je klanten kunt maken met een mooi stukje vlees. Daardoor kreeg ik een andere kijk op het vak en besloot ik dat ik een carrièreswitch wilde maken. Ik twijfelde wel even over de opleiding bij SVO, want ik ben 43 jaar en ruim twee keer zo oud als mijn studiegenoten. Maar om slager te kunnen worden had ik de opleiding nodig.” 

De basis leren

In het begin moest Natasja erg wennen aan school en ze vroeg zich af of ze de juiste keuze had gemaakt. “Niet alleen vanwege het leeftijdsverschil”, zegt ze. “Ik had ook nog geen ervaring met het slagerswerk, alles wat ik leerde was compleet nieuw. Bovendien werk ik meer dan fulltime en heb ik een gezin. Best pittig. Toch ben ik blij dat ik heb doorgezet. Ik vind de opleiding heel interessant en ik leer enorm veel. Ik weet nu hoe ik moet portioneren, ik kan beter snijden en de basis van het vak krijg ik steeds beter onder de knie. Op het werk pas ik toe wat ik leer en de verschillende werkzaamheden maken mijn werk nog leuker.”

Als ze haar diploma heeft gehaald, wil Natasja meteen doorstromen naar de mbo 3-opleiding Slager. “Mijn doel is om een volwaardige allround slager te worden”, zegt ze. “En waarom zou dat niet lukken? Het is best een stap om op je 43ste nog een nieuw vak te leren, maar ik ben voorlopig nog niet met pensioen. Ik ben blij dat ik iets heb gevonden waar ik zoveel plezier in heb.”

SVO logo klein SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?