‘Op de productieafdeling voel ik me thuis’

12 oktober 2023 Karlijn Meulman Teun Remmers

Hij wilde eigenlijk kok worden, maar tijdens zijn stage bij een slagerij veranderde hij van mening. Teun Remmers (18) koos voor het slagersvak, volgde de entreeopleiding bij SVO en doet nu de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij. “Ik kan hier heel veel leren.”

Op het praktijkonderwijs liep Teun stage bij verschillende bedrijven, om te ontdekken welke kant hij op wilde. “Ik dacht eerst aan kok, omdat ik graag met eten werk”, vertelt hij. “In de horeca zijn de werktijden natuurlijk niet altijd handig. Toen ik stage ging lopen bij een slagerij, dacht ik: dit is het. Nog steeds werken met eten, maar dan wel binnen gewone werktijden.” Teun besloot om werken en leren te combineren en begon met de opleiding Entree, horeca, voeding en voedingsindustrie bij SVO. “Die opleiding gaat om voeding in het algemeen”, zegt hij. “Omdat ik graag mijn mbo 2-diploma wilde halen én me wilde specialiseren in het slagersvak, ging ik na de entreeopleiding meteen door met Productiemedewerker slagerij.” Het combineren van werken en leren bevalt Teun prima. “Ik vind het fijn dat we ook op school praktijkles krijgen, en niet alleen maar theorie”, zegt hij. “De docenten geven je veel uitleg en als je iets niet snapt, kun je ze altijd bellen. In de praktijk heb ik veel aan wat ik leer: werken met machines, snijtechnieken, werken onder druk, de mooiste producten maken. Bij het slagersvak komt veel meer kijken dan de meeste mensen denken.”

Een nieuwe baan
In juni wisselde Teun van werkgever. Hij werkt nu in de productie van Slagerij Pennings in Veghel. “Mijn vorige werkgever vond het belangrijk dat ik bij meerdere bedrijven zou gaan werken”, zegt Teun. “Dat is beter voor mijn ontwikkeling, omdat ik dan zie hoe bedrijven allemaal op een andere manier werken. Bovendien heb ik geleerd dat werken op de verkoopafdeling van een slagerij niet zo goed bij mij past. Ik wil vooral in de productieruimte aan het werk: worst maken, vleeswaren produceren en vlees snijden. Bij mijn nieuwe baan kan dat, want dat is een winkel, groothandel en horecaleverancier in één. We maken maar liefst vijftig soorten vleeswaren zelf. Ik ben dus nog lang niet uitgeleerd.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?