Vion Groenlo gesloten na corona-uitbraak

20 mei 2020

De vestiging van slachterij Vion in Groenlo is per direct gesloten na een corona-uitbraak. Voorlopig nderzoek van de GGD wijst uit dat 45 van de ruim 200 medewerkers positief testen op Covid-19. Meerdere vestigingen van Vion in Nederland en Duitsland kampen met corona.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt de sluiting. Alle 212 medewerkers zijn getest. De Tweede Kamer is in een brief geïnformeerd over de corona-uitbraak in Groenlo, zo melden diverse media waaronder NOS en De Gelderlander.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeert de Kamer zo spoedig mogelijk over de consequenties van de sluiting en de vervolgstappen die worden gezet.

Gezondheid dierenartsen niet waarborgen

De reden van de sluiting is dat door het hoge aantal besmettingen de NVWA de gezondheid van de dierenartsen niet meer kan waarborgen. Uit voorzorg is besloten het werk opschorten; zonder toezicht mag er niet geslacht worden, wat inhoudt dat het slachthuis dicht moet.

Vion zelf laat in een reactie weten dat de GGD zich tot het bedrijf heeft gewend vanwege verzoeken uit de grensregio om medewerkers in Groenlo te testen die over de grens pendelen. 'De uitgebreide steekproef van 212 monsters laten een percentage positieve monsters zien van 21 procent. Alle mensen die getest zijn waren gezond. Tevens zijn er door de GGD geen nadere opmerkingen gemaakt ten aanzien van de procedures van Vion. Evenals bij een eerder bezoek van de GGD aan Scherpenzeel zijn daar ook geen aanwijzingen gegeven voor additionele maatregelen in de productie omstandigheden van Vion', aldus de directie.

Eerder uitbraak in Scherpenzeel

Er blijken inderdaad al langer zorgen te zijn over de situatie in slachthuizen. Tachtig procent van de werknemers is arbeidsmigrant en woont vaak bij elkaar, meldt de NOS. Ook melden vakbonden en klokkenluiders dat er vaak niet voldoende afstand wordt gehouden in de slachthuizen. De Partij voor de Dieren en D66 riepen deze week in Nieuwsuur op om maatregelen te nemen.

Eerder werden 28 medewerkers van een Vion-vestiging in Scherpenzeel positief op corona getest. De overkoepelende branche-organisatie COV wil dat personeel sneller getest kan worden.

Vion laat weten sinds de tweede helft van februari strenge hygiënemaatregelen te hebben doorgevoerd in alle vestigingen om verspreiding van corona tegen te gaan. Het bedrijf werkt nauw samen met GGD in Nederland om testen  te faciliteren. Vion is overigens aangemerkt als een cruciale onderneming in de voedselvoorziening.

Medewerkers in thuisisolatie

De positief geteste medewerkers van Vion Groenlo gaan in thuisisolatie en ook de medebewoners blijven in quarantaine voor twee weken. 'Alles conform de regels van de GGD en het RIVM', aldus de directie die vanochtend de overige medewerkers van het bedrijf in Groenlo heeft ingelicht.

Kleine busjes

Ook in het Duitse Bad Bramstedt, een klein stadje ten noorden van Hamburg, ligt een bedrijf van het Nederlandse concern stil omdat 128 personeelsleden verplicht in quarantaine moesten vanwege een coronabesmetting.

In heel Duitsland zijn medewerkers in de vleesindustrie met corona besmet. 'Het is vooral de huisvesting waarbij mensen met meerdere personen in een kamer moeten wonen en het transport met kleine busjes die maken dat mensen snel besmet raken', zei Marcel Mansouri van de vakbond NGG maandag in Nieuwsuur.

De slachterij aan Den Sliem in Groenlo is onderdeel van de Vion Food Group die zeven vestigingen in Nederland heeft en tientallen in Duitsland.

 

Altijd op de hoogte blijven?