Vion: Vleesverwerking en dierenwelzijn op één stand tijdens Grüne Woche

22 januari 2024 Vion Food Group
De internationale landbouw- en agrifoodsector komt tot en met 28 januari samen in Berlijn voor de Internationale Grüne Woche. Een van de exposanten is Vion Food Group. De vleesproducent presenteert zich samen met de Dierenbescherming, Stichting Beter Leven keurmerk, Deloitte, en DNA TraceBack® van MSD Animal Health in één stand van het Nederlandse paviljoen.

“Met deze samenwerking tonen de partijen hun gezamenlijke inzet voor duurzame veehouderij, dierenwelzijn, voedselveiligheid en traceerbaarheid van vleesproducten”, meldt Vion. “Vertegenwoordigers van deze organisaties presenteren hun gezamenlijke innovaties voor meer dierenwelzijn en een prijs voor iedereen in de keten waarbij de extra kosten voor de boer worden vergoed.”

Meer transparantie

Beter leven voor dieren, gezondheid en het milieu zijn momenteel belangrijke thema’s. Vion wil daarom optimale transparantie over de herkomst van vlees en aantoonbare inzet voor meer dierenwelzijn. Zo wil de vleesproducent duidelijkheid voor consumenten creëren. Namelijk waar het vlees vandaan komt en wat voor leven de dieren hebben gehad. “Retailers kunnen laten zien hoe zij zich inzetten voor kwaliteit, duurzaamheid en welzijn in het vlees dat zij verkopen. Boeren uit de Vion toeleveringsketen tonen hiermee hun inzet voor dierenwelzijn en transparantie over de herkomst van vlees.”

Bert Urlings, directeur Kwaliteit bij Vion, noemt de gezamenlijke beursdeelname opvallend. “Dat deze partijen elkaar opzoeken en samen innovatieve systemen realiseren voor het verbeteren van dierenwelzijn is wat ons betreft de nieuwe standaard voor hoe wij willen werken. Samenwerken met partners in de gehele keten met oog voor dierenwelzijn, de productie van gezond en veilig voedsel en transparantie over de herkomst daarvan.”

DNA Traceability

Voor de nieuwste innovatie DNA Traceability werkt Vion samen met MSD Animal Health, in haar streven naar transparantie in de oorsprong van vlees en dierenwelzijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hun eigen DNA TRACEBACK® technologie. DNA TRACEBACK® wordt erkend als de meest geavanceerde oplossing voor traceerbaarheid op de markt en biedt zekerheid over de herkomst van vleesproducten. Met behulp van DNA, de ‘barcode’ van de natuur, herkent het platform dat producten in alle schakels van de keten, zoals varkenskoteletten, worstjes en gekookte ham, afkomstig zijn van de Vion Beter Leven-keten. DNA-profielen van de moederdieren in de specifieke toeleveringsketen worden verzameld en opgeslagen, en er worden monsters genomen van producten, waardoor een product nauwkeurig kan worden herleid naar het dier op de boerderij. 

Artificial Intelligence (AI)

Op de stand zien de bezoekers van de Grüne Woche ook de AI monitoringstool met slimme cameratechniek die door de Dierenbescherming, Deloitte, Eyes on Animals en Vion is ontwikkeld. De ontwikkelde videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe er met dieren wordt omgegaan in de slachterij. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. Deze videofragmenten worden via een dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Dit systeem stelt de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat om snel maatregelen te nemen als dat nodig is. Vion heeft dit slimme camerasysteem vanaf 2021 in haar slachterijen in Nederland, België en Duitsland geïnstalleerd.

Borging keurmerk

Al deze nieuwe ontwikkelingen worden door de Stichting Beter Leven nauwlettend gevolgd en gebruikt in de borging van het keurmerk in de keten. Het Beter Leven keurmerk is het grootste en meest bekende duurzame keurmerk van Nederland. Ook voor de toekomst zal samenwerking met de verschillende partijen in de keten van belang zijn voor het keurmerk.

Vion

Vion is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende- en vertegenwoordigingskantoren wereldwijd. In 2022 behaalde Vion met 12.000 werknemers een omzet van € 5,3 miljard.

Altijd op de hoogte blijven?