Tönnies sluit overeenkomst met KTG Agrar

8 oktober 2013 Edwin Rensen

De Duitse slachterij Tönnies heeft samen met het Duitse bedrijf KTG Agrar een dochteronderneming opgericht. Op die manier willen de partners samen varkens en varkensvlees gaan produceren in Rusland, meldt Boerderij.

In de loop van volgend jaar moet er worden gestart met de bouw van de stallen en de slachterij. In de regio's Woronesch en Belgorod moeten uiteindelijk 0,7 miljoen varkens per jaar worden geproduceerd. KTG Agrar heeft al boerderijen in Rusland en Litouwen. Dat zijn voornamelijk akkerbouwbedrijven. Voglens KTG-directeur Siegfried Hofreiter wordt in totaal 600 miljoen euro geïnvesteerd in Rusland. De eerste 280 miljoen euro zijn de laatste jaren al geïnvesteerd in Rusland. Voor dat geld zijn acht varkensstallen en enkele tienduizenden hectares grond gekocht voor het verbouwen van graan. Ook is geïnvesteerd in landbouwmachines en een mengvoerfabriek welke deze maand nog in gebruik wordt genomen. Een volgend varkensbedrijf dat tussen de 20 en 25 miljoen euro heeft gekost, wordt in 2014 in bedrijf genomen.

Volgens de Duitse krant der Frankfurter Allgemeine is het denkbaar dat Clemens Tönnies onder druk is gezet om te investeren in Rusland. De krant doelt op het blokkeren van de import. Ook alle vestigingen van Tönnies zijn geblokkeerd voor de levering van vlees aan Rusland. De Russen hebben dat gedaan op basis hygiëne-eisen. Clemens Tönnies erkent dat het een wens van de Russische regering is dat het bedrijf ook in Rusland varkensvlees gaat produceren. Aan die wens wordt stap voor stap gehoor gegeven getuige deze ontwikkelingen. (Bron: Boerderij.nl)

Altijd op de hoogte blijven?