The Golden Boy is officieel de duurste hamburger ter wereld

Wereldrecord robbert van Veen_Daltons

Op 28 juni maakte Robbert Jan van Veen van De Daltons de duurste hamburger ter wereld. Deze hamburger met de naam The Golden Boy had een waarde van 5000 euro. Het record is nu bevestigd door Official World Records.

Foto: De Daltons

The Golden Boy is gemaakt met 100 procent Wagyu A5 vlees, met onder meer Beluga kaviaar, king crab, Spaanse Paleta Ibérico, witte truffel, Engelse cheddar van Wyke Farms en barbecuesaus gemaakt met Kopi Luwak koffie en Schotse Macallan whisky. Het hamburgerbroodje maakte De Veen zelf, met Dom Pérignon champagnedeeg. De burger is belegd met bladgoud en kort gerookt met whisky geïmpregneerde rook.

Voedselbank

Met de actie wilde De Veen aandacht vragen voor de voedselbank.  “Het is natuurlijk gek om 5000 euro voor een burger te betalen”, zei De Veen. “Maar het is nog gekker dat in Nederland dit jaar meer dan 160 duizend mensen gebruikmaken van de Voedselbank, een toename van 7 procent. Daar willen we aandacht voor vragen.” De opbrengst van de burger, die werd gekocht door sauzenfabrikant Remia, ging dan ook naar  Voedselbank.

Duurste hamburger

Bij de recordpoging was een jury aanwezig, die een voorlopig certificaat uitreikte aan De Veen. Het bewijsmateriaal werd samen met het juryrapport ingediend bij World Records. Deze organisatie heeft dit beoordeeld en een permanent certificaat uitgereikt aan De Veen. Dat maakt de Golden Boy officieel de duurste haburger ter wereld.

Robbert Jan de Veen is nog steeds dagelijks met The Golden Boy bezig. “Vorige week zat ik in een Amerikaans programma via Zoom, eind augustus komt er een Duitse cameraploeg langs en ik was onlangs te gast in de podcast van groothandel Bidfood.” Ook in het restaurant wordt De Veen regelmatig aan de hamburger herinnerd. “Dagelijks krijgen we mensen over de vloer die speciaal langskomen omdat ze ons in de media hebben gezien. Sowieso hebben gasten het er constant over. Hier in Voorthuizen zijn ze trots op het feit dat dit in ons dorp heeft plaatsgevonden.”

Wereldnieuws

De Veen is met zijn hamburger over de hele wereld in het nieuws geweest. “De Nederlandse media hebben er volop over bericht, maar wat er internationaal gebeurde, kan ik niet bevatten. Europa, Amerika, Mexico, Australië, China, India, Rusland, Turkije; het is global gegaan. Dat had ik niet verwacht. En nog steeds zie ik berichten voorbijkomen, het is niet bij te houden.” De Veen heeft inmiddels ook Duitsers en Amerikanen in zijn zaak verwelkomd.

The Golden Crew

Eind augustus introduceert De Daltons een nieuwe menukaart met daarop een betaalbare versie van The Golden Boy. “The Golden Crew, een ode aan mijn team, is een Black Angus burger met Black Tiger garnalen, cheddar, truffeltapenade, aioli en in bierbeslag gefrituurde ui.” En ook deze wordt gerookt onder een stolp en afgemaakt met goud. “Eetbare verf in plaats van bladgoud. Een betaalbare luxe burger, maar echt heel lekker.”

De Veen kijkt met veel voldoening terug op het avontuur. “Toen ik hier in januari aan begon, was ik niet in goede doen. De zaak was dicht, ik kon weinig. Daarom ben ik deze uitdaging aangegaan. Tegelijkertijd was het een mooie kans om De Voedselbank een boost te geven. Mij heeft het energie gegeven. Echt kicken dat het is gelukt.”

Dossiers
Lees ook
Ter Marsch & Co maakt beste burger Benelux

Ter Marsch & Co maakt beste burger Benelux

Ter Marsh & Co is voor de tweede keer op rij de beste in de Best Burger Benelux Battle 2021. Het Boetiek burgerrestaurant won deze wedstrijd in de categorie 'Meat Based' met de Mexicaans geïnspireerde 'The Holy Moly hamburger'. De categorie Plant based werd gewonnen door Eetcafé San Blas.

Best Burger Benelux competitie tijdens BBB Maastricht

Best Burger Benelux competitie tijdens BBB Maastricht

Voor de tweede keer gaat BBB Maastricht samen met LA Streetfood op zoek naar de beste burger van de Benelux. Tien hamburgertitanen gaan op dinsdag 12 oktober 2021 de strijd met elkaar aan tijdens de Best Burger Benelux Battle. Er zijn twee categorieën: Meat Based en Plant Based.

Geslaagde wereldrecordpoging duurste hamburger

Geslaagde wereldrecordpoging duurste hamburger

Robbert Jan van Veen heeft een succesvolle recordpoging gedaan om de duurste hamburger ter wereld te maken. Dat oordeelde de aanwezige jury, die een voorlopig certificaat uitreikten heeft uitgereikt aan de eigenaar van De Daltons in Voorthuizen. Het bewijsmateriaal is samen met het juryrapport ingediend bij World Records, die moet besluiten of De Daltons...