Wat kost een hamburger in de Nederlandse horeca?

28 maart 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay
Foto: Roberto Cardona via Pixabay

Wat betaal je voor een hamburger in de Nederlandse horeca? De redactie van de Hamburger Bijbel zocht uit waar de goedkoopste en duurste hamburgers geserveerd worden. Ook vergeleek de redactie de gemiddelde prijzen van hamburgers en vegaburgers.

Voor het onderzoek bestudeerde de redactie van de Hamburger Bijbel 500 menukaarten van Nederlandse horeca met kwaliteitsburgers op de menukaart. Fastfoodketens zoals McDonalds en de gemiddelde snackbar en cafetaria lieten zij buiten beschouwing.

Prijzen hamburger

Op basis van dit onderzoek trok de redactie de volgende conclusies. Voor een hamburger in de Nederlandse horeca betalen klanten in 2023 gemiddeld €16,34. De duurste hamburgers worden verkocht in Noord-Holland, hier ligt het gemiddelde op €17,33. In Drenthe liggen de gemiddelde prijzen met €13,93 het laagst.

Vegaburgers

Juli 2022 meldde ProVeg dat vleesvervangers in de supermarkt goedkoper waren geworden dan vlees. Volgens de redactie van de Hamburger Bijbel lijkt deze ontwikkeling ook door te zetten in de horeca. De gemiddelde prijs van een vegetarische burger ligt namelijk 19 cent lager dan die van een hamburger. Klanten betalen gemiddeld €16,15 voor een vegaburger. Evenals bij de vleesvariant rekent de horeca in Drenthe gemiddeld het minste voor een vegaburger, namelijk €14,12. In Noord-Holland is dit €17,07.

Alle genoemde prijzen zijn inclusief friet. Omdat bij veel horecazaken deze er standaard bij zitten, is besloten om te rekenen met prijzen inclusief friet.

Bron: Hamburger Bijbel

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?