Subsidieregeling praktijkleren gehandhaafd

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn verheugd dat de subsidieregeling praktijkleren in elk geval tot 2023 gehandhaafd blijft. De Tweede Kamer heeft , bij de begrotingsbehandeling van OCW, een motie aangenomen van de VVD. Eerder dit najaar al werd een voorgenomen bezuiniging op de subsidieregeling voor 2019 in de Kamer afgewend. Dit laat de KNS weten.

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben de afgelopen periode samen met aangesloten branches intensief gelobbyd voor behoud van de subsidieregeling praktijkleren in het mbo. Het schrappen van of het korten op de regeling zou tienduizenden leer-werkbanen gaan kosten, en met name in het midden- en kleinbedrijf. Voor kleinere bedrijven zijn de kosten voor een BBL-student, gemiddeld €12.000 per jaar, het moeilijkst op te brengen. De subsidie van maximaal €2.700 is een cruciale tegemoetkoming in de kosten van de begeleiding van mbo-studenten op de werkvloer door hiervoor getrainde praktijkbegeleiders, aldus de ondernemersorganisaties.

Onnodige onzekerheid voor ondernemers

'Elk jaar opnieuw moeten vrezen of de regeling ook het volgend jaar nog geldt, is niet fair richting ondernemers en zorgt voor onnodige zekerheid', stellen de ondernemersorganisaties. 'Nu duidelijk is dat de regeling voor de komende jaren behouden blijft, kunnen ondernemers zonder zorgen studenten voor een langere periode aan hun bedrijf binden. Dat is goed voor de leerbedrijven, maar ook voor mbo-studenten en de arbeidsmarkt.' Praktijkleren (BBL, vier dagen werken, een dag school, is een zeer succesvolle route naar duurzame instroom op de arbeidsmarkt; zowel voor jongeren als voor volwassenen die zich willen om- of bijscholen.

Subsidieregeling praktijkleren is tegemoetkoming

'Bedrijven die leerlingen intern opleiden zijn ontzettend belangrijk', zegt ook VVD-Kamerlid El Yassini. 'Leren doe je immers het snelste en beste op de werkvloer zelf. Omdat werkgevers hier een enorme investering in doen, in geld en tijd, vindt de VVD het belangrijk om bedrijven hierin tegemoet te komen. De subsidieregeling praktijkleren is zo’n tegemoetkoming. Even leek deze regeling weg te vallen, maar dat was voor de VVD onacceptabel. Met dank aan ideeën uit het bedrijfsleven hebben wij ons kunnen inzetten voor het behoud van de regeling, en met succes.'

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.

MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling

MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling

Het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood werken samen in het project ‘Let’s change the face of food waste’. Het doel is voedselverspilling tegen gaan en meer bewustwording te creëren.