Staking werknemers vleeswarenfabrieken

7 december 2017

Werknemers van diverse vleeswarenfabrieken van Zwaneberg, Stegeman en Terbeke hebben woensdagmiddag 6 december het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. De onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen eerder vast. FNV en CNV kondigden eerder al acties aan.

Het werk is neergelegd in de fabrieken in Wijhe, Almelo, Raalte, Deventer, Lichtenvoorde, Wijchen, Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer. Dit betekent dat er in deze fabrieken de komende tijd minder of geen vleeswaren worden geproduceerd. Het is nog onbekend hoe lang de staking gaat duren.

De acties volgen op een ultimatum van de vakbonden FNV en CNV na het vastlopen van de onderhandelingen. De bonden eisen onder andere in totaal 5,5 procent meer loon en aanpassingen van de pensioenregeling. Voorzitter Jos Goebbels van de Nederlandse Vereniging voor de Vleeswarenindustrie (VNV): “De eisen van de vakbonden zijn onrealistisch, onredelijk en lopen nationaal en internationaal uit de pas.” Volgens VNV hebben de werkgevers een uitstekend voorstel op tafel gelegd.

FNV vindt daarentegen dat de vleesindustrie onderling hevig concurreert en al jaren bezuinigd op met name zijn personeel. Wilma Daams, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "De mensen worden al jaren niet met respect behandeld. Zij moeten steeds meer geven en flexibeler werken, maar krijgen niks terug. Op alles wordt beknibbeld: van reiskosten tot ploegentoeslagen, steeds ten koste van de medewerkers. Dat is de reden dat de medewerkers nu staken. Behalve ietsje meer loon krijgen ze geen inhoudelijke verbeteringen van de cao. De werkgevers houden zich stil, dus laten de werknemers door stakingen van zich horen."

Altijd op de hoogte blijven?