KNS: ‘Slagersbedrijf is geen melkkoe’

5 maart 2024 Redactie Vleesmagazine Iñigo De la Maza
Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) onderhandelt momenteel met vakbonden FNV en CNV Vakmensen over een nieuwe cao. Na vier gesprekken is er nog geen overeenstemming bereikt. Het grote struikelblok zijn de looneisen van de vakbonden. KNS noemt deze onrealistisch. “Het slagersbedrijf is geen melkkoe.”

De vierde onderhandelingsronde vond plaats op dinsdag 27 februari. De cao-partijen KNS, FNV en CNV Vakmensen bereikten nog geen overeenstemming en dit betekent dat er voor 1 maart, het einde van de looptijd van de huidige cao, geen nieuwe cao is. Op de website geeft KNS een update.

Eisen vakbonden

Volgens KNS is het probleem dat de vakbonden vast blijven houden aan een onrealistische loonstijging van 11 procent. Deze eis is niet marktconform en voor de slagersbranche simpelweg niet op te brengen, meldt KNS op de website. “Ongetwijfeld ligt hier nog wat ruimte, maar laten we eerlijk zijn, ook percentages die hier niet ver vanaf liggen vormen een probleem. KNS heeft de vakbonden laten weten dat de slagersbranche voor eerlijke beloning staat, waarbij zo veel mogelijk koopkrachtbehoud het uitgangspunt is, waarbij wel oog gehouden moet worden voor de realiteit. Uiteindelijk is het slagersbedrijf geen melkkoe en moet ook daar eerst verdiend worden, voordat het uitgegeven kan worden.”

Loonvoorstel KNS

KNS deed het onderstaande voorstel, dat de vakbonden hebben afgewezen.

  • Een loonstijging per 1 maart a.s. van 5,5 procent;
  • Een verbetering van de reiskostenregeling, zijnde een kilometervergoeding van 21 cent, i.p.v. 19 cent per km;
  • Aanpassing reiskostenvergoeding tot maximaal 25 km per enkele reis bij verhuizing op initiatief van werknemer;
  • Geen cao-loonstijging over treden 0, 1 en 2 in salarisschaal 2 en trede 0 in salarisschaal 3, i.v.m. de harde stijging van het minimumloon sinds 1 januari 2023.

Daarnaast bespraken de cao-partijen verschillende andere onderwerpen waaronder een vaste vergoeding van € 350,- voor BOL-stages en de cao-mantelzorgregeling verlengd kan worden.

Nieuw gesprek

Hoewel de standpunten van de KNS en de vakbonden wat betreft de lonen ver uit elkaar liggen blijven de partijen in gesprek.  Hiervoor zijn voldoende aanknopingspunten aldus KNS. Het volgende gesprek staat gepland op 18 maart.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

Altijd op de hoogte blijven?