Slachterij nog dicht: Vion en FNV praten weer

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

MEPPEL – De slachterij van Vion in Meppel blijft deze week nog gesloten. Reden zijn de mislukte onderhandelingen tussen de vakbond FNV en Vion over een sociaal plan. Wel gaan beide partijen woensdag weer om tafel.

MEPPEL – De slachterij van Vion in Meppel blijft deze week nog gesloten. Reden zijn de (voorlopig) mislukte onderhandelingen tussen de vakbond FNV en Vion over een sociaal plan. Wel gaan beide partijen woensdag weer om tafel.

Begin deze week leken de vakbond en Vion in een impasse te zijn gekomen. Vion kwam de vakbond tegemoet in de betwiste kantonrechtersformule, maar de vakbond vond de voorstellen nog steeds te mager en beschouwde het overleg als mislukt.

Eisen

‘Wij willen de kantonrechtersformule 2008 op basis van het maandinkomen en niet op basis van het periode-inkomen. Dan schieten werknemers er namelijk nog steeds bij in’, legt vakbondsbestuurder Ron Vos van de FNV uit.

Daarnaast wil de vakbond een ‘vangnet’ voor oudere werknemers, die hun baan verliezen en die waarschijnlijk niet of moeilijk weer een andere baan kunnen vinden.

Contact

Maandagavond werd tijdens een ledenraadpleging van de vakbond opnieuw contact gelegd met Vion, die zei over beide punten nog steeds bereid te zijn te willen praten. ‘We hebben goede hoop dat we er alsnog uitkomen’, zegt Vos.

Meppel

Ook zou Vion de slachterij in Meppel weer willen openen als de stakingsdreigingen voorbij zijn. ‘Zolang we niet duidelijk hebben of we tot een aanvaardbaar sociaal plan kunnen komen, is het te onzeker om in Meppel de productie weer te hervatten’, zegt woordvoerder Marc van der Lee van Vion.

Ook hij heeft hoop om toch tot een akkoord te komen met de bonden.

De sluiting van Vion Meppel staat ook in onze Nieuws Top 10. U kunt bepalen of dit hét vleesnieuws van het jaar wordt. Klik hier om naar de Nieuws Top 10 te gaan.

Lees ook:

FNV schort staking Meppel maandag op (4 december 2008)

FNV: 'Vion is een stijlloze club' (4 december 2008)

Staking: Vion sluit slachterij mogelijk snel (3 december 2008)

Vion: 'Staking buiten proportie' (2 december 2008)

Onrust bij Vion; staking in Meppel (28 november 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Vion

Alle berichten over stakingen

Altijd op de hoogte blijven?