RCC: ‘Iers rundvlees niet duurzaam’

Anne-Hilhorst-Wakker-Dier

De Reclame Code Commissie (RCC) tikt het Ierse Bord Bia fors op de vingers na een klacht van Wakker Dier. De claim dat Iers rundvlees duurzaam is, is volgens de RCC ‘misleidend’ en ‘oneerlijk’. Dat staat in een persbericht van Wakker Dier.

Volgens de RCC wordt de consument daardoor op het verkeerde been gezet. ‘Rundvlees is totaal niet duurzaam. Een rundvleesburger veroorzaakt tienmaal zo veel uitstoot als een vegaburger,’ zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Bord Bia is een Ierse staatsorganisatie die onder meer de export van Iers rundvlees stimuleert. In Albert Heijn’s Allerhande (september 2019) was een ‘Bord Bia folder’ bijgevoegd. 'Daarin spiegelt de staatsorganisatie voor dat Ierse runderen ’s winters genoeg ruimte in de stal krijgen, inclusief een zacht ligbed van stro. Én dat het vlees duurzaam is. ‘Ierland lijkt wel een vijf sterren hotel voor dieren als je Bord Bia mag geloven. Maar dat Iers rundvlees niet duurzaam is, staat nu wel vast’, vindt Hilhorst.

Stalruimte

Ierse runderen staan gemiddeld vier tot vijf maanden per jaar op stal. Bord Bia stelt dat er in de stallen ‘genoeg ruimte’ is. In de praktijk geldt voor Ierse runderen slechts een advies voor 2,5 vierkante meter op roostervloeren, aldus Wakker Dier. 'De Europese Commissie acht minimaal vier vierkante meter voor runderen noodzakelijk. Volgens de RCC is 2,5 vierkante meter ‘beduidend minder dan in Nederland gewoonlijk als ‘genoeg’ wordt beschouwd’ en beoordeelt de uitspraak als misleidend.' Volgens Hilhorst kan ‘te weinig ruimte leiden tot agressie en stress. 'Stel je voor: zeven runderen van 700 kilo in een studentenkamertje.’

Dierenleed

In 2018 deed Wakker Dier onderzoek naar de leefomstandigheden van Ierse runderen in de winter. Bij een bezoek aan dertien boerderijen troffen onderzoekers vervuilde en bomvolle stallen aan. Ook is de wetgeving minder streng dan in Nederland. Zo mogen jonge kalfjes zonder verdoving worden onthoornd en jonge stiertjes onverdoofd worden gecastreerd. ‘Níet duurzaam, wel veel dierenleed. Iers rundvlees heeft ten onrechte een heel goed imago’, aldus Hilhorst.

 
Lees ook
Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Sligro kiest als eerste groothandel voor Beter Leven kip. Vanaf 2023 ligt er alleen nog maar kip met minimaal één Beter Leven-ster is de schappen. Dat meldt Wakker Dier met een persbericht.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Vandaag, op 25 oktober, start de Beter Leven week. Deze week vraagt de Dierenbescherming aandacht voor dierenwelzijn. Het thema is ruimte. De campagne loopt tot en met 31 oktober.