‘Overschakelen op kweekvlees kan impact bio-industrie drastisch verminderen’

26 maart 2024 Redactie Vleesmagazine InHolland
De productie van kweekvlees kan nog efficiënter. Luke Pattiwaël, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) aan Hogeschool Inholland, hoopt hier aan bij te dragen met zijn afstudeeronderzoek bij kweekvleesproducent Meatable. “De bio-industrie is een van de grootste bronnen van broeikasgasemissies. Door over te schakelen op kweekvlees kunnen we deze impact drastisch verminderen.”

“We want to satisfy the world’s appetite for meat without harming people, animals or the planet”, luidt de slogan van start-up Meatable. Een motto waar student Luke zich volledig in kan vinden. Al aan het begin van zijn studie kwam hij het bedrijf tegen via LinkedIn en was hij direct onder de indruk. “Toen ik zag dat er een stageplek vrij kwam greep ik mijn kans. En wonder boven wonder mocht ik er gaan afstuderen!”

Zowel met het kiezen van zijn opleiding als zijn afstudeerstage speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Luke: “Dat ik nu meewerk aan het produceren van vlees dat minder schadelijk is voor zowel de aarde als de dieren die erbij betrokken zijn, vind ik echt heel tof.”

Kweekvleesproductie

Maar hoe werkt dit proces van kweekvleesproductie nou eigenlijk? Luke: “Het begint allemaal met het verkrijgen van stamcellen van een dier. Vanuit deze stamcellen kunnen we verschillende soorten cellen kweken die nodig zijn voor vleesproductie, zonder dat er verdere betrokkenheid van levende dieren nodig is.” Deze aanpak vermindert niet alleen dierenleed, maar heeft ook grote voordelen voor het milieu. Luke benadrukt: “De bio-industrie is een van de grootste bronnen van broeikasgasemissies. Door over te schakelen op kweekvlees kunnen we deze impact drastisch verminderen.”

Uitdagingen en oplossingen 

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, staat de productie van kweekvlees nog voor uitdagingen. Luke’s onderzoek richt zich specifiek op het optimaliseren van het productieproces van vetcellen, essentieel voor de smaak en textuur van vlees. Hij legt uit: “Mijn taak is om ervoor te zorgen dat we efficiënter vet kunnen produceren, waardoor de productiekosten dalen en we op grotere schaal kunnen produceren.” Om de vetcellenproductie te verbeteren doet Luke veel onderzoek naar hoe dit proces werkt in het menselijk- en dierlijk lichaam. Vervolgens bootst hij dit proces zo goed mogelijk door te experimenteren op het lab.

Teamwork

Uiteraard doet hij dit niet alleen. Luke is binnen Meatable onderdeel van een team met vijf collega's die allemaal gefocust zijn op het optimaliseren van de vetcellenproductie. “We doen allemaal onderzoek naar een klein stukje van het productieproces, zo focus ik mij op de productie van de eiwitten. Deze zijn eigenlijk een soort lijm waarmee de cellen aan elkaar plakken. Mijn teamleden en ik leveren allemaal kleine stukjes informatie en mijn manager heeft de taak om al die puzzelstukjes in elkaar te leggen. Echt teamwork dus.”

Duurzame toekomst

Hoewel kweekvlees in Nederland nog in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase zit, zijn de vooruitzichten veelbelovend. Luke deelt zijn visie: “Ik hoop dat mijn onderzoek zal leiden tot een efficiënter productieproces van kweekvlees, waardoor dit ook echt op grote schaal gemaakt en gegeten kan gaan worden. Dan draagt mijn onderzoek uiteindelijk bij aan een duurzame toekomst.”

De weg naar uitvindingen

Luke koos voor de opleiding BML vanwege zijn fascinatie voor wetenschap. “Toen ik jonger was wilde ik altijd ‘uitvinder’ worden. Nu bestaat er natuurlijk geen opleiding tot uitvinder, maar een lab-opleiding komt wel in de buurt. Experimenten doen en dan met je eigen ogen zien wat er gebeurt, daar heb ik voor gekozen.” Hij zou de opleiding dan ook zeker aanraden aan scholieren met een interesse in biologie, mensen en dieren.

Bron: InHolland

Altijd op de hoogte blijven?