'Oekraïens kippenvlees voldoet niet aan Europese normen'

7 november 2023 Vleesmagazine pixabay
Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, pleit voor het stopzetten van de tariefvrije import van Oekraïens kippenvlees dat Europese normen ondermijnt en de markt verstoort. “Terwijl we proberen Oekraïne te helpen vanwege de humanitaire crisis veroorzaakt door de Russische inval, wordt onze markt overspoeld door kippenvlees dat niet aan onze standaarden voldoet,” aldus Oplaat.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Nederlandse politiek willen Oekraïne ondersteunen, en Oplaat heeft begrip voor die goede bedoelingen. “Deze instellingen hebben echter een aanzienlijke fout gemaakt door tariefvrije export vanuit Oekraïne naar de EU toe te staan,” meent Oplaat. “Met name één Oekraïense oligarch met een miljardenbedrijf profiteert van deze situatie, en dat gaat ten koste van de gewone Oekraïner. Deze gang van zaken leidt niet alleen tot een verstoorde Europese markt, maar mist ook het oorspronkelijke doel: het ondersteunen van de Oekraïense bevolking.”

Goedkoop kippenvlees

“De Europese markt wordt overspoeld met 220.000 ton goedkoop kippenvlees uit Oekraïne”, waarschuwt Oplaat. “Dat is een kwart van onze totale import van buiten de EU. Als gevolg hiervan zullen her en der ontslagen volgen in slachterijen. Deze ontwikkeling is alarmerend en mag niet onopgemerkt blijven.” Oplaat heeft de situatie al aangekaart bij verschillende eurocommissarissen, waaronder de Poolse landbouwcommissaris Wojciechowski.

Nederlandse pluimveesector

De Nederlandse pluimveesector draagt aanzienlijk bij aan de Europese economie. Vorig jaar exporteerden de sector binnen de EU voor meer dan vier miljard euro aan pluimveevlees en nog eens 800 miljoen daarbuiten. De sector biedt werk aan 370.000 mensen en heeft een totale productiewaarde van 38 miljard euro. Oplaat: “Het Oekraïense vlees voldoet niet aan onze duurzame standaarden op het gebied van dierenwelzijn en milieu. De invoerregeling druist compleet in tegen wat we hier bereikt hebben met duurzaam pluimveevlees.”

Oproep Oplaat

Oplaat roept zowel Europese als Nederlandse beleidsmakers op tot ingrijpen. “Het is hoog tijd voor een oplossing die zowel recht doet aan de belangen van de Europese als de Oekraïense pluimveesector.”

 

Altijd op de hoogte blijven?