Nepluvi: Pluimveesector speelt cruciale rol in Nederlandse economie

6 december 2023 Pixabay

De pluimveesector is van onschatbare waarde voor de Nederlandse economie, benadrukt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi. Nederland staat bekend om zijn sterke traditie in landbouw, en met name de pluimveesector speelt hierin een cruciale rol.

De pluimveesector speelt een belangrijke rol in het creëren van werkgelegenheid in Nederland. Ongeveer 25.000 mensen zijn werkzaam in verschillende onderdelen van de sector, waaronder broederijen, boerderijen, slachterijen en retail. Dit zorgt voor stabiele inkomsten voor een groot aantal Nederlandse huishoudens.

Belangrijke pijler

Jaarlijks genereert de pluimveesector ongeveer 5 miljard euro aan inkomsten, waarvan een aanzienlijk deel (3 miljard euro) uit export komt. Deze export strekt zich uit van binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk tot aan Azië en Afrika, waardoor de Nederlandse pluimveesector een belangrijke pijler is voor zowel de binnenlandse voedselvoorziening als de economische groei van het land. “De Nederlandse pluimveesector verdient onze volle aandacht en waardering vanwege de substantiële bijdrage aan onze economie,” voegt Oplaat toe.

Betaalbare kipfilet

“Wat wij zelf niet consumeren in de EU, zoals looppootjes, exporteren we voornamelijk naar Aziatische en Afrikaanse landen. Vleugeltjes en andere producten gaan in feite de hele wereld over. Onze exportactiviteiten zijn essentieel om wereldwijd de afzet van onze producten te garanderen, waardoor we kunnen zorgen dat kipfilet betaalbaar blijft in de Nederlandse winkels. Bovendien, als deze export wegvalt, zouden we deze producten moeten vernietigen, wat tegen onze duurzaamheidsprincipes indruist.”

Landbouw

Oplaat is trots op de Nederlandse landbouw, waar de pluimveesector een integraal onderdeel van is. “Met onze vruchtbare grond, hoogopgeleide arbeidskrachten en een onwrikbare focus op kwaliteit zijn we uitgegroeid tot de derde grootste exporteur ter wereld op het gebied van landbouw. Dat is een prestatie van formaat.”

Altijd op de hoogte blijven?