Nice to Meat signaleert vleesschaarste in de horeca na lockdown

8 juli 2021 Redactie Vlees Nice to Meat
Foto: Nice to Meat

Sinds de heropening van de horeca na de harde lockdown hebben restaurants last van een tekort aan vlees. Horecaslager Nice to Meat moet noodgedwongen een derde van de 1200 klanten een alternatief aanbieden.

Het 127 jaar oude bedrijf ziet dat de vraag naar vlees vanuit de horeca sinds de versoepelingen in twee weken tijd is verdrievoudigd van 20.000 kilo naar 60.000 kilo per week. “De markt is meteen teruggeschoten naar zijn oude niveau van voor de lockdown”, aldus Mikel Pouw, directeur en eigenaar van Nice to Meat. “Het herstel gaat nog sneller dan na het einde van de eerste lockdown in juni 2020.” Toen was de vraag teruggevallen naar 10.000 kilo per week.

Prijs

“We kunnen nog aan alle klanten leveren”, gaat Pouw verder, “maar niet voor dezelfde prijzen. Een derde van onze afnemers kiest om die reden zelf voor alternatieven.” Afgelopen kwartaal vond Nice to Meat nieuwe leveranciers om de vleesschaarste het hoofd te bieden. “Maar dat ging wel lastig”, zegt de topman. “We hebben te maken met een extreem hoge prijs en afgeschaalde productie bij onze leveranciers.” De afgelopen jaren is lokaal geproduceerd vlees steeds meer de trend, maar vooral bij lokale leveranciers is er sprake van krapte. “Deze vraag steeg het snelst maar dit verse vlees is ook als eerste op. Het aanbod kan ook niet direct terugveren omdat veehouders door de lagere vraag tijdens de lockdown minder koeien hebben bijgevoederd ter voorbereiding op de slacht en de moederdieren hebben behouden voor de fokkerij.”

Daarnaast wordt de import van extra vlees volgens Pouw door tal van factoren bemoeilijkt. Ook overzeese rundvleesproducenten in Ierland, de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben de productie afgeschaald. “Argentinië, een belangrijke producent van hoogwaardig rundvlees, heeft zelfs een exportverbod afgekondigd om zijn eigen burgers nog een betaalbare steak te gunnen”, aldus Pouw. Door een wereldwijd tekort aan containers voor vleestransport zijn daarnaast de containerprijzen vervijfvoudigd naar 12.500 euro per stuk. Ook de naweeën van de Suez-kanaalcrisis vertalen zich in een verder containertekort en stijging van de transportkosten.

Vleesschaarste

De vleesschaarste wordt lang niet alleen opgemerkt bij Nice to Meat en zijn afnemers. Volgens Pouw merkt de hele vleessector de schaarste. “Alle collega’s hebben hier mee te maken, bijvoorbeeld ook supermarktleveranciers en vleeswarenproducenten.” Europese horecaslagers merken de tekorten wel het meest, stelt de directeur van Nice to Meat. De rundvleesschaarste vertaalt zich tot dusver in een prijsstijging van 1 euro per kilo gehakt. Bij delen als ribeye en ossenhaas gaat het volgens Pouw al snel om prijsstijgingen van 5 tot 10 euro per kilo.

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) herkent het beeld van toegenomen schaarste en hogere prijzen uit gesprekken met leden. “Wij denken ook dat vooral horecaslagers met de schaarste te maken hebben als gevolg van de toegenomen vraag vanuit de horeca”, aldus een KNS-woordvoerder. “De schaarste kan bij hen ook voelbaarder zijn omdat er in de horeca vooral vraag is naar specifieke delen, zoals de ossenhaas.” Ook Jort Heijmans, woordvoerder van het platform vlees.nl, beaamt dat de prijs van 'speciale delen' de laatste tijd is gestegen. “Er is een omslag geweest van bijna geen vraag naar vlees vanuit de horeca, naar een enorme inhaalvraag omdat alle heropende horecabedrijven vlees willen inkopen. Daarnaast is er bijna geen import uit Zuid-Amerika.”

Retail

Heijmans kijkt er niet van op dat vooral horecaslagers de huidige schaarste merken. “Hoe meer je in een nichemarkt terechtkomt, des te meer het momenteel knelt. De vraag naar speciale delen is in de retail en bij slagers nog steeds hoger dan vóór de pandemie. Als daar ook nog een hogere vraag vanuit de horeca bijkomt, wringt dat natuurlijk en snap ik dat horecaslagers naar alternatieven op zoek moeten.” 

“De hele leveringsketen is momenteel in de war”, zegt Pouw, die verwacht dat vraag en aanbod dit najaar weer dichter tot elkaar komen. “Maar voorlopig betaal je in het restaurant iets meer voor mooie producten.” Daarvan ziet Pouw ook een voordeel in: “Ik ben wel blij voor de boeren omdat zij nu tenminste na een slechte tijd een goede prijs voor hun vee krijgen."

Altijd op de hoogte blijven?