Nederlandse veestapel groeit gestaag door

attachment-001_food-image-1550146

Op 1 april 2014 waren er in Nederland 4 miljoen runderen. Dit is bijna 2 procent meer dan een jaar eerder. Er werd vooral meer melkvee gehouden. Het aantal melk- en kalfkoeien is tussen 1 april 2013 en 1 april 2014 toegenomen met 19.000 dieren (ruim 1 procent) tot 1,57 miljoen dieren. Het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar, aldus het CBS. Er is ook een toename bij het jongvee voor de fokkerij. Dit aantal steeg met 62.500 naar 1,31 miljoen dieren. Dit alles blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

De varkensstapel bleef vrijwel onveranderd. Een forse toename van het aantal biggen werd deels gecompenseerd door een daling van het aantal vleesvarkens, aldus de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2014. In april 2014 telde Nederland 12,2 miljoen varkens, ruim 1.000 minder dan een jaar eerder. Het aantal biggen steeg met bijna 2 procent tot 5,4 miljoen dieren. Daarentegen daalde het aantal vleesvarkens met bijna 2 procent tot 5,7 miljoen dieren. Het aantal fokvarkens steeg met bijna 1 procent naar 1,2 miljoen dieren.

Bij de vleeskalveren nam het aantal dieren met 0,7 procent af en het overige jongvee voor de slacht nam af met 4 procent. Begin april 2014 waren er 103 miljoen kippen, een stijging van ruim 5 miljoen dieren ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging komt vooral door de stijging (+ 6,4 procent) van het aantal vleeskuikens tot 47,1 miljoen en iets minder door de stijging (+ 3,9 procent) van het aantal leghennen tot 46,6 miljoen dieren.

Lees ook
Ierse vleesexport naar Nederland in 2018 met €10 miljoen gegroeid

Ierse vleesexport naar Nederland in 2018 met €10 miljoen gegroeid

De totale uitvoer van Ierland naar Nederland is in 2018 met 10 procent gestegen tot bijna €1 miljard. Het aandeel van rundvlees, varkensvlees en pluimvee groeide met €10 miljoen tot €215 miljoen.De Ierse export naar Nederland groeide afgelopen jaar met 10 procent tot meer dan €968 miljoen. De opvallende stijgers waren varkensvlees, zuivel en pluimvee....

Kiers: ‘Vlees in de pan moet het naar zijn zin hebben als in een bubbelbad’

Kiers: ‘Vlees in de pan moet het naar zijn zin hebben als in een bubbelbad’

Wie met de feestdagen een buitengewoon stoofgerecht wil bereiden, kan het beste voor rundvlees van de voorvoet kiezen. Dat tipte demoslager Gertjan Kiers op maandag 3 december tijdens een inspirerende presentatie met stoofvlees. 'Het draait bij stoofvlees om vet, karakter en bindweefsel', zei Kiers tegen een gevarieerde groep culinaire journalisten,...

Charrua Premium Wagyu Uruguay in assortiment Jan Zandbergen

Charrua Premium Wagyu Uruguay in assortiment Jan Zandbergen

Jan Zandbergen heeft zijn Charrua-assortiment uitgebreid met een exclusieve Premium Wagyu-lijn. Onder dit merk bracht het bedrijf eerder al Uruguayaans graangevoerd Hereford en Angus rundvlees naar de Europese markt.Onder het merk Charrua brengt Jan Zandbergen Uruguayaans graangevoerd Hereford en Angus rundvlees naar de Europese markt. Het assortiment...