Grootste omzetgroei detailhandel in zeven jaar

Nederlandse winkeliers hebben in juni 4,7 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Het gaat om de grootste omzetgroei voor de detailhandels sinds juli 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Er werden grofweg 5,1 procent meer producten en diensten verkocht, bij prijzen die gemiddeld 0,4 procent lager waren dan een jaar eerder. Wat opvalt is de sterke groei van de verkopen via het internet. Hiermee werd ruim 28 procent meer omzet behaald.

Speiaalzaken kleine krimp

Met de voedings- en genotsmiddelenbranche ging het in juni eveneens beter, zij het in mindere mate. De omzetgroei van supermarkten groeide met 3,7 procent, terwijl de omzet van de speciaalzaken iets kromp.

De detailhandel werd in juni wel wat geholpen door de samenstelling van de koopdagen. Die was iets gunstiger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Kwartaalcijfers

Met juni is ook het kwartaalcijfer bekend, aldus het statistiekbureau. In het tweede kwartaal lag de omzet van de detailhandel 1,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkopen groeiden volgens het CBS met 2,4 procent.

‘De weg omhoog is definitief ingeslagen’, zei Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland, dinsdagmorgen al. De brancheorganisatie hoopt nog wel op een extra steuntje in de rug. Van Golberdinge pleitte ervoor om het algemene btw-tarief van 21 naar 18 procent te verlagen. Dat zou volgens hem veel extra omzet en banen opleveren. En in de grensstreek kunnen winkeliers dan hun concurrentiepositie verbeteren ten opzichte van zaken in Duitsland en België, aldus de branchevoorman.

 
Lees ook
Speciaalzaak moet ‘coronaklant’ vasthouden

Speciaalzaak moet ‘coronaklant’ vasthouden

Slagers en bakkers kregen tijdens de corona-maanden meer en nieuwe klanten over de vloer, maar verloren omzet aan derden. Per saldo daalt de omzet van de totale foodmarkt in 2020 met bijna vier miljard euro ten opzichte van vorig jaar verwacht Jan Willem Grievink, directeur van Foodservice Instituut Nederland (FSIN). De pandemie zorgt voor een nieuwe...

Recordomzet én -drukte bij Slagerij de Roode in Heemskerk

Recordomzet én -drukte bij Slagerij de Roode in Heemskerk

Sinds de coronamaatregelen was het bij Slagerij De Roode in Heemskerk al extreem druk en die drukte is na de opening van de verbouwde winkel alleen maar toegenomen. ‘Het is ongelooflijk. De verbouwing zorgt voor een hele positieve flow', aldus De Roode, die zich helemaal thuis voelt in ‘zijn droomwinkel’.Slagerij de Roode bestaat al 246 jaar. Sinds...

ABN Amro: ‘Afname vleesproducten met -5 procent’

ABN Amro: ‘Afname vleesproducten met -5 procent’

De impact van de coronacrisis op de sector food heeft twee gezichten, aldus ABN Amro. Zo is sprake van een flinke groei voor bedrijven die leveren aan (online) supermarkten, terwijl ondernemers die aan de horeca leveren een stevige daling moeten incasseren. De crisis heeft veel impact gehad op de afname van vleesproducten (-5 procent).De impact van...